De koffie- en cacaosector wordt bedreigd door problemen zoals afnemende productiviteit door klimaatverandering, ontbossing, kinderarbeid en lage inkomens voor boeren. Om veerkrachtige gemeenschappen te creëren, is een leefbaar inkomen voor boeren cruciaal. Dit kan worden bereikt door gegarandeerde minimumprijzen, goede landbouwpraktijken, het diversifiëren van inkomstenbronnen en een stimulerende omgeving.
Om veerkrachtige boerengemeenschappen te ontwikkelen, moeten we ons niet alleen richten op de teelt van cacao en koffie, maar ook op de manier waarop ze worden geteeld. Rikolto gelooft dat deze aanpak essentieel is voor boeren om een welwarend bestaan op te bouwen, de voedselzekerheid te vergroten en om een rendabelesociaal verantwoorde en milieuvriendelijke koffie- en cacaosector te ontwikkelen.
“We werken aan een duurzame cacao- en koffiesector waarin boeren, jong of oud, man of vrouw, hun kost kunnen verdienen en iedereen toegang heeft tot voedzaam en betaalbaar eten.”
Rikolto investeert jaarlijks zo'n € 4,9 miljoen in een duurzame en veerkrachtige cacao- en koffiesector in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. We bereiken rechtstreeks meer dan 38 000 cacao- en koffieboeren, waarvan 23% vrouwen en 15% jonger dan 35 jaar. Die boeren zijn lid van 47 coöperaties. Door tal van boeiende samenwerkingen bereiken we wereldwijd ook nog eens duizenden andere cacao- en koffieboeren.
In de Democratische Republiek Congo zien we momenteel stijgingen van USD 0,20/kg tot USD 0,50/kg in de producentenprijzen voor cacao. Om deze stijgingen te benutten en de afhankelijkheid van tussenpersonen te verminderen, lanceerden we in 2019 een nieuw cacaoprogramma in het land. Hiervoor hebben we de coöperatie Cacao Okapi opgericht, die 318 leden telt (waarvan 26 vrouwen en 36 jongeren). Dankzij deze coöperatie kunnen de leden hun hoogwaardige cacao zelf op de markt brengen, zonder afhankelijk te zijn van tussenpersonen.
De cacaoproducenten zijn zeer betrokken bij de coöperatie en hebben momenteel 416 aandelen in hun bezit, wat overeenkomt met een totale waarde van $21.229,55. Deze investeringen zullen de coöperatie in staat stellen om de productie van hoogwaardige cacao voort te zetten en hun positie op de markt te versterken, waardoor ze kunnen profiteren van stijgende prijzen.
Tegen het einde van 2020 hadden we vier fermentatiecentra opgezet in de Democratische Republiek Congo. Deze centra hebben een productiepotentieel van 28 containers, wat neerkomt op 350 ton cacao, op voorwaarde dat er voldoende vraag is.
In 2021 hebben we samengewerkt met Zoto, Silva Cacao, UPPCO en Cacao Okapi, als onderdeel van het Belgische "Beyond Chocolate"-initiatief.
Ons doel is om directe commerciële relaties op te bouwen die focussen op kwaliteit. Dit stelt ons in staat om de boeren een groter aandeel van de prijs van hun product terug te geven, samen met een kwaliteitspremie. Met deze strategie kan het inkomen van cacaoboeren aanzienlijk toenemen en kunnen we de inkomenskloof helpen dichten van cacao telende families. Een jaar na de start van het project werden, afhankelijk van de cacaosoort, stijgingen vastgesteld van $0,20/kg en $0,50/kg in de prijzen die producenten uitbetaald kregen.
Ook in ons koffieprogramma heeft de focus op kwaliteit en naoogstprocessen geleid tot een stijging van inkomsten voor de boeren. We ondersteunden koffiecoöperaties bij het opzetten van zogenaamde micro-washing stations. Dat is een plek waar koffieboeren hun koffie dichtbij hun plantage kunnen wassen, wat betere kwaliteit garandeert. Zo'n station wordt beheerd door een honderdtal koffieboeren die samen investeren in de bouw ervan. Dat is belangrijk, omdat de marktprijs van gewassen koffie tot 1,7 keer hoger is dan die van niet-gewassen koffie. Uit onze impactevaluaties blijkt dat hierdoor het gemiddelde inkomen van koffieboeren is gestegen. Dat is voornamelijk te danken aan het grotere aandeel van hun inkomen uit kwaliteitskoffie, van 10% in 2017 naar 56% in 2021. Onze impactevaluaties hebben bovendien aangetoond dat gezamenlijke actie en focus op kwaliteit hebben bijgedragen aan een toename van de deelname van koffieproducenten aan langdurige commerciële contracten. Ondanks lokale onzekerheden en de COVID-19-pandemie steeg dat aantal tussen 2020 en 2021 immers van 9% naar 14%.
In Ivoorkust verdienden boeren ongeveer 30% meer dan de productenprijs voor cacao in het seizoen 2020-2021. We bundelden onze krachten met Colruyt Group, Entreprise Cooperative de Saint Paul (ECSP), Puratos, Access Agriculture, Agro Insight en Fairtrade Belgium. Met de financiering van IDH ontwikkelen we, in het kader van het Beyond Chocolate-initiatief, samen een geïntegreerde aanpak voor een leefbaar inkomen. We richten ons daarbij op zes parameters: productiviteits- en kwaliteitsverbetering, inkomensverdeling, toegang tot financiële middelen, agroforestry en een leefbare cacaoprijs. We testen welke van die parameters cruciaal zijn om tot een ‘living income’-model voor boeren te komen. De 102 bij dit project betrokken cacaoboeren, van wie de cacao wordt verwerkt tot chocoladerepen voor Colruyt Group, krijgen premies bovenop de producentenprijs die de Conseil Café-Cacao (CCC) in Ivoorkust vastlegde: een Fairtrade premie en chocoladebonussen van Cacao-Trace. Daarnaast heeft Colruyt Group zich ertoe verbonden om de boeren ook nog een premie te betalen, zodat ze genoeg verdienen om fatsoenlijk te kunnen leven. Die premie verkleint alsmaar de kloof tussen de officiële producentenprijs en de referentieprijs voor een leefbaar inkomen.
We richtten Village Savings and Loan Associations (VSLA's) op. In de Ashanti-regio in Ghana werken we samen met Lidl, Kuapa Kooko Farmers Union en Fairtrade om de sociaaleconomische omstandigheden van cacaoboeren te verbeteren via inkomensverdeling. “In de loop van 2021 ondersteunden we cacaoboeren om 18 Village Savings and Loans Associations (VSLA's) op te richten. Dat brengt het huidige totaal op 24 VSLA's. 574 cacaoboeren hebben nu toegang tot financiële middelen via deze VSLA's.
We ondersteunden onze partnercoöperaties om te kiezen voor duurzame productiepraktijken, zoals boslandbouwsystemen.
We ondersteunden ook de oprichting van verschillende regionale en nationale platformen en beleidsmaatregelen om de duurzaamheid en inclusiviteit van cacao- en koffiesectoren te verbeteren. Samen aan oplossingen bouwen voor complexe uitdagingen is van cruciaal belang voor de transformatie van voedselsystemen.
In Indonesië hebben we klimaatslimme praktijken toegankelijk gemaakt voor 200.000 cacaoboeren. We faciliteren inclusieve handelsrelaties tussen coöperaties en kopers, zoals Valrhona, Rainforest Alliance en Kalimajari (een bedrijf dat werkt in de cacao- en zeewiersector) . Samen werken we aan duurzame markten voor Indonesische cacao die verbeteringen in de kwaliteit van cacao belonen. In 2021 hebben we 685 boeren opgeleid over klimaatslimme landbouw, naoogstpraktijken en bedrijfsbeheer. Er zijn twee voorbeeldpercelen aangelegd met een totale oppervlakte van 1,25 ha, waarop klimaatslimme landbouwpraktijken worden toegepast. Door onze betrokkenheid bij het Cocoa Sustainability Platform (CSP), bereikt deze kennis nu meer dan 200.000 cacaoboeren. Samen met de steun van Rikolto, ontwikkelde het Cocoa Sustainable Platform een nationaal cacaocurriculum voor boeren om gestandaardiseerde technische aanbevelingen te geven over cacaoteelt. Het regelt ook subsidies voor kunstmest op nationaal niveau. De aanbeveling om speciaal voor cacao ontwikkelde kunstmest te subsidiëren, werd door de overheid goedgekeurd. Daardoor daalden in 2021 de productiekosten en nam de productiviteit van cacao toe.
Samen met de Indonesische overheid, het Barokah coffee Cooperative en Sucafina ontwikkelden we een “Payment for Ecosystems”-bedrijfsmodel om het regenwoud te herstellen. Het is een kosteneffectieve manier om inheemse gemeenschappen, landeigenaren en boeren te compenseren voor het milieuonderhoud en de levering van ecosysteemdiensten. Een boer die bijvoorbeeld zorgt voor boslandbouwsystemen op een bergketen, helpt de kans op natuurrampen zoals bosbranden, aardverschuivingen of bodemerosie te verkleinen. De betaling kan in geld of in natura zijn door dienstverlening zoals opleidingen, investeringen in infrastructuur, enz. Opdat het programma zou werken, hebben we toegewijde kopers nodig met een zakelijk perspectief op lange termijn.
We hebben heel wat mensen ter plaatse in landen die cacao en koffie produceren en consumeren. We kunnen een impact maken door ons te focussen op drie samenhangende strategieën: duurzame productie, een inclusieve markt en een stimulerende omgeving.
Duurzame productie verwijst naar klimaatslimme cacao- en koffieproductie, productiviteitsverbeteringen, inkomensverdeling en de professionalisering van boerenorganisaties.
"Dynamische boslandbouw in de biologische cacaoproductie is duurzaam, omdat het de naleving van biologische certificeringsnormen vergemakkelijkt en zo de productieomstandigheden van cacao verbetert. Meer diversiteit vloeit voort uit de introductie van nieuwe soorten en de beheerspraktijken, zoals bodembehoud en gewasbedekking.” Luis Regalado, directeur van de “Chocolats Halba”-stichting in Honduras
Inclusieve markten scheppen win-winrelaties tussen boerencoöperaties en kopers, stimuleren de kwaliteit van cacao en koffie en verbeteren de toegang tot financiële middelen en markten. Inclusieve markten zorgen ook voor inclusie van vrouwen en jongeren in de verschillende onderdelen van de cacao- en koffiesector.
“Duurzaam verbouwde koffie en cacao biedt boeren nieuwe zakelijke kansen en voegt waarde toe voor de consument.” Léopold Mumbere, Directeur van Cacao- en koffieprogramma in DR Congo
Een inspirerende omgeving is van cruciaal belang voor concurrerende en veerkrachtige cacao- en koffiesectoren.
“Onze rol bestaat erin situaties en informatie te delen, te verzamelen en ze ter discussie voor te leggen. Vervolgens komen alle belanghebbenden tot een gezamenlijk besluit, nemen ze een beslissing en gaan ze over tot concrete acties. Zo coördineerden Rikolto en het Executive Secretariat of the Central American Agricultural Council (SECAC) de ontwikkeling van de regionale Centraal-Amerikaanse cacaostrategie samen met alle belanghebbenden.” Ninoska Hurtado, regionale coördinator van het cacaoproject, Rikolto
"Dialoog is ontzettend belangrijk voor elke actor in de productieketens van cacao en koffie. Het helpt om transparantie en begrip op te bouwen en kennis te delen. Wil je met ons samenwerken? Contacteer ons dan en word lid van ons groeiende netwerk van changemakers."
We zijn een trotse medeoprichter en actieve gespreksleider van nationale en regionale multistakeholderplatforms in zowel producerende als consumerende landen, zoals
Bovendien draagt Rikolto actief bij aan regionale en internationale multistakeholderplatforms, zoals de World Cocoa Foundation (WCF), de Living Income Community of Practice, het Global Coffee Platform, het Sustainable Coffee Platform of Indonesia (SCOPI), de Specialty Coffee Associations Indonesia (SCAI) en de International Women's Coffee Alliance (IWCA).
Onze partners omvatten: