Voedsel staat op het kruispunt van de grote uitdagingen van onze tijd. Onze manier van eten produceren en consumeren is mede de oorzaak van klimaatopwarming, ontbossing, waterschaarste, verlies van biodiversiteit en armoede. Maar tegelijk is voedsel een oplossing om al die problemen aan te pakken. Daarom bundelt Rikolto de krachten met tal van partners om het recept achter ons voedselsysteem te veranderen.
Alle projecten van Rikolto zijn wereldwijd met elkaar verbonden in drie globale programma's. Zo draagt elk project en elke activiteit bij aan het oplossen van fundamentele uitdagingen van ons voedselsysteem. Drie strategieën staan daarbij centraal: duurzame productie, inclusieve markten en stimulerende omgevingen.
Hieronder vind je onze projecten in België en Europa (deze sectie is nog in opbouw). Binnen het globale programma Goed eten voor steden, werken we op de thema's goed eten op school en in de supermarkt. We zoeken daarbij ook naar manieren om burgers een stem te geven in de toekomst van ons voedselsysteem. Een overzicht met alle projecten wereldwijdvind je op onze internationale site...
Het PeaPact2-project richt zich op de teelt, verwerking en vermarkting van gele erwten in Vlaanderen, met als doel om een lokale en duurzame eiwitketen te creëren. Diverse stakeholders – zoals landbouwers, verwerkers, academici en start-ups – werken daarvoor samen aan een hele reeks uitdagingen die daar komen bij kijken.
Hoe geraken we voorbij die verlammende polarisatie in het debat over voeding en landbouw? Rikolto en Groene Kring brengen boeren en burgers in gesprek over ons eten.
"De Grote Voedselkaart" onderzoekt hoe verschillende Vlaamse bevolkingsgroepen hun voedselkeuzes maken en welke factoren daarbij een rol spelen, met als doel gezonde en duurzame keuzes toegankelijker te maken. Via een burgerwetenschapsproject met een app en website worden gegevens verzameld om beleidsmakers te informeren en voedselomgevingen te verbeteren.
Het Europese SchoolFood4Change-project (SF4C) wil van duurzame en gezonde voeding op school de norm maken. Ze werken daarvoor samen met 12 EU-landen. In het kader daarvan ontwikkelde Rikolto de Whole School Food Approach (WSFA), een aanpak die streeft naar een voedingsbeleid in alle Vlaamse scholen.
Rikolto zet zich in voor een betere voedselomgeving op school door samen te werken met tal van lokale gemeenschappen en scholen. In België focust onze aanpak zich op scholen in Leuven, Gent en Antwerpen, waar we samen met alle relevante actoren rond voeding aan de slag gaan.
We onderzoeken de inspanningen van Belgische en Europese supermarkten om het voedselsysteem te verduurzamen. Zo jagen we supermarkten aan om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen.
Lidl start een consortium met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, de Bodemkundige Dienst van België en Rikolto om Belgische landbouwers te helpen de shift te maken naar ‘koolstofboeren’ of ‘carbon farming’.
Met het CREA-project wil Rikolto de duurzaamheid, het concurrentievermogen, de innovatie en de integratie van kmo's en Ecuadoraanse producten in de Europese markt versterken en verbeteren. In dit artikel lees je hoe we te werk gaan.
De provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, Colruyt Group, UCLL en KU Leuven gaan samen met jongeren, experten, boeren,… op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.