In een snel opwarmende wereld waarin iedereen steeds meer met elkaar verbonden is, spelen steden een cruciale rol in het garanderen van toegang tot voldoende, veilige, voedzame en betaalbare voeding voor 8 miljard aardbewoners, ongeacht hun rijkdom, leeftijd of gender. Rikolto zet zich in om dit mogelijk te maken.
Steden kunnen de motor zijn in de sprong naar duurzame voedselsystemen. Steden ontsluiten de belangrijkste voedselmarkten én zijn de plek waar de besluitvorming gebeurd op politiek en economisch vlak.
Om gezonde, duurzame en voedzame voeding voor alle burgers te verzekeren, hebben we veerkrachtige voedselsystemen nodig die voor iedereen renderen. Daar is samenwerking voor nodig tussen alle spelers in het voedselsysteem.
“Steden zijn als laboratoria waar nieuwe ideeën, modellen en samenwerkingen kunnen worden getest en hun potentieel kan worden aangetoond. Met het “Good Food for Cities”-programma leggen we mee de basis waarop nieuwe modellen groeien voor sterke voedselsystemen die voor iedereen eten en inkomens opleveren.”
Rikolto is een directe partner van 33 steden en stadsregio’s in 14 landen in Latijns-Amerika, Europa, Afrika en Zuidoost-Azië. We investeren jaarlijks ongeveer € 5,2 miljoen. Onze ambitie is innovaties voor inclusieve voedselsystemen te testen en op te schalen die bijdragen aan een verbeterde toegang tot gezonde, duurzame en voedzame voeding voor minimaal 2 miljoen consumenten wereldwijd tegen 2026.
We hopen nog eens 30 steden indirect te beïnvloeden via peer-to-peer uitwisselingen en activiteiten op nationaal, regionaal en internationaal niveau.
Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet?
Samen nieuwe recepten brouwen voor een toekomstgericht voedselsysteem, is een collectieve inspanning. Ben je op zoek naar inspiratie? Of wil je je ondersteunende vaardigheden bijschaven? Onze toolkit “Facilitating multi-stakeholder processes” is daarbij een ideaal startpunt;
Download hier je exemplaar en ontdek alle essentiële concepten, hulpmiddelen en vaardigheden die je nodig hebt om een vlotte samenwerking te smeden tussen meerdere belanghebbenden.
Het “Good Food For Cities”-programma zit verankerd in het “Sustainable Food Systems”-kader en benadert stedelijke voedselsystemen vanuit een systeemdenkende lens.
Cocreatie, multistakeholdersamenwerkingen en bijleren staan centraal in deze aanpak. We verbinden actoren en bevorderen mechanismen voor collectieve actie met participatieve en inclusieve structuren om lokale voedselsystemen aan te sturen.
We willen hokjes doorbreken en bruggen bouwen om verschillende onderdelen van het voedselsysteem te verbinden, zodat iedereen toegang krijgt tot gezonde en duurzame voeding. We proberen te begrijpen hoe verschillende vakgebieden met elkaar verbonden zijn en proberen hefbomen voor systeemverandering te identificeren die ons door moeilijke afwegingen kunnen loodsen. Een voorbeeld van zo’n afweging is hoe we de toegang tot betaalbare, gezonde voeding kunnen verbeteren, en tegelijk boeren en werknemers in de voedselketen stimuleren om meer duurzame praktijken te gebruiken.
Op een inclusieve manier zaken doen, is essentieel om (kleine) producenten in landelijke, stedelijke en voorstedelijke gebieden te stimuleren gezonde voeding te produceren op de meest duurzame manier. Dat betekent: eerlijke en transparante samenwerking op lange termijn tussen alle actoren in de voedselketen, waarbij leefbare prijzen en het delen van risico’s centraal staan. Dat is de beste garantie op een stabiele toelevering van kwaliteitsvol voedsel naar de steden. Een inclusieve manier van zaken doen geeft ook de meest kwetsbare producenten toegang tot diensten zoals krediet, technische ondersteuning en marktinformatie. Innovatie gebeurt voor en met boeren, wat de keten efficiënter en eerlijker maakt. Het is, in combinatie met een stabiele marktvraag, essentieel voor een sterke band tussen stad en platteland.
Lees meer over ons werk aan inclusieve markten.
We bouwen voort op onze ervaring en focussen ons op stedelijke voedselomgevingen en hun aanvoerketens. Voedselomgevingen omvatten de fysieke, economische, politieke en sociaal-culturele context waarin consumenten beslissingen nemen over hoe ze hun eten verkrijgen, klaarmaken en consumeren (HLPE, 2017).
Gunstige voedselomgevingen zijn omgevingen die het voor burgers gemakkelijker maken om voor gezonde en duurzame voeding te kiezen. Ze vertrouwen op duurzame en efficiënte productieketens die ervoor zorgen dat gezond en duurzaam voedsel beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar is op de favoriete locaties van burgers. Het is meteen ook iets waarbij steden en lokale actoren hun stem kunnen laten horen, door mee te beïnvloeden hoe voedsel in hun stad wordt aangeboden.
Onze “evidence for impact”-aanpak is dé hoeksteen van de strategieën van Rikolto. Enerzijds verwijst het naar het proces van cocreatie, testen en documenteren van modellen die het potentieel hebben om op grote schaal te worden toegepast, anderzijds verwijst het naar het betrekken van zogenaamde "upscalers" (overheden, bedrijven, investeerders, lokale maatschappelijke organisaties) die de capaciteit, de wil en de middelen hebben om deze modellen op stedelijk of nationaal niveau uit te dragen.
Lees meer over hoe we onze impact meten.
De globale strategie van Rikolto focust zich op drie pijlers: duurzame productie, inclusieve voedselmarkten en een stimulerende omgeving.
Industriële landbouwtechnieken, die hoge opbrengsten boven veerkracht en ecologische duurzaamheid plaatsen, hebben ondertussen al zo'n derde van de landbouwgrond wereldwijd aangetast. Dat brengt onze wereldwijde voedselvoorziening ernstig in gevaar.
Om gezondere en duurzamere voedsel op stedelijke markten te krijgen, moeten er prikkels zijn voor gedragsverandering in alle schakels van de keten. Inclusieve zakenrelaties zijn daarom krachtige versnellers voor de transitie naar duurzame voedselsystemen in en rondom steden. Om bij te dragen aan inclusievere markten, focussen we ons op:
In alle scholen toegang tot goede, gezonde en duurzame voeding. Dat is een belangrijk thema in alle regio's waar Rikolto actief is. Het is overal de beste gezondheidszorg. Het is een belangrijk antwoord op armoede en heeft een grote impact op het klimaat. Toekomstig eetgedrag wordt voor een groot deel bepaald in de eerste levensjaren. Daarom streeft GoodFood@School naar toegankelijke, gezonde en duurzame voeding. Het maakt deel uit van een schoolbrede aanpak van voeding. Daarvoor werken we samen. Met scholen, overheden, gemeentes en maatschappelijke organisaties. En dat, dat is Rikolto. Myrthe Peijnenborg | projectcoördinator GoodFood@School, Rikolto.
“Wanneer de steden Solo en Bandung besloten om het Milan Urban Food Policy Pact te ondertekenen, verbonden ze zich er onder andere toe om de voedselverspilling bij hen te verminderen. We werken er samen met de lokale autoriteiten om voedselverspilling tegen te gaan door de ontwikkeling van circulaire en inclusieve bedrijfsmodellen te faciliteren tussen duurzame producenten en stedelijke kopers.” – Nonie Kaban | Directeur van het “Good Food For Cities”-programma in Zuidoost-Azië
In deze derde pijler willen we duurzame en gezonde voeding stimuleren via beleid, collectief leren en nieuwe partnerschappen. Hieronder staan enkele van de initiatieven die we in ons netwerk ondersteunen.
“We moeten bouwen aan een wereld waarin gezonde en voedzame voeding beschikbaar en betaalbaar is voor iedereen, overal. (...) Eén - we hebben voedselsystemen nodig die de gezondheid en het welzijn van alle mensen ondersteunen. Ondervoeding, honger en hongersnood zijn niet te wijten aan spelingen van de natuur. Ze zijn het resultaat van acties - of eerder het gebrek aan acties - van ons allemaal. (...) Twee - we hebben voedselsystemen nodig die onze planeet beschermen. Het is mogelijk om een groeiende wereldbevolking te voeden én tegelijk het milieu te beschermen. (...) En tot slot, drie - we hebben voedselsystemen nodig die welvaart kunnen ondersteunen. Niet enkel de welvaart van bedrijven en hun aandeelhouders. Maar ook van boeren en voedselarbeiders; en inderdaad ook de miljarden mensen wereldwijd die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de voedselindustrie.”
Rikolto werkt samen met verschillende partners in tal van sectoren, waaronder:
Hieronder vindt u de logo's van enkele onder hen: