Vul en verkoop de enige echte winkelzak van Rikolto met groenten, fruit en ander lekkers van lokale boeren of handelaars. Laat je omgeving kennismaken met goed eten en de mensen die er elke dag werk van maken. Met de opbrengst steun je het werk van Rikolto.
Illustrator Studio Stoutpoep ontwierp een unieke, recycleerbare draagtas voor Rikolto waarmee iedereen kan laten zien: ik geef om goed eten. Gevuld met producten uit jouw buurt, schittert hij nog harder.
Zo ga je te werk:
Lokaal, seizoensgebonden, gezond en duurzaam geproduceerd vormen de leidraad. Ook plantaardig of werken met voedseloverschotten is een meerwaarde.
Maak het makkelijk en aantrekkelijk voor de consument: een zak voor een heerlijke brunch of alles voor een winters stoofpotje klinkt aantrekkelijk.
Probeer sponsors te vinden bij lokale bedrijven of lokale besturen.
De kosten voor de ingrediënten mogen doorgerekend worden aan Rikolto. Streef naar een verkoopprijs waarvan de helft als opbrengst naar Rikolto gaat.
Jouw inzet verdient onze ondersteuning. Zo maken we jouw verkoopactie makkelijk:
De buurderij van Ninove lanceerde samen met de boeren uit hun netwerk een zak vol vergeten groenten, zoals zoete aardappel en boerenkool. Bijna 70 mensen haalden hun zakken af in het Herlinckhof en in de wereldwinkel.
Jamien Stoelzaat, verantwoordelijke van de lokale Buurderij: “Ik las een oproep om ambassadeur te worden van de Week Voor Goed Eten en voelde me meteen aangesproken. De missie van van Rikolto ligt me nauw aan het hart. De actie sluit goed aan bij onze werking als buurderij en met de winst help ik Rikolto om verder te werken aan een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.
De stad Ninove, die de titel van Faire Gemeente draagt, vond het initiatief van de buurderij belangrijk en zorgde voor de nodige ondersteuning, ondermeer op vlak van communicatie. De actie vond dan ook weerklank in de lokale media. Zo werd Jamien uitgenodigd in de studio van de lokale radio.
Stad Hasselt en de maandelijkse duurzame markt ‘Merwt’ sloegen de handen in elkaar voor (h)eerlijke ontbijtzakken. De stad kocht de Rikoltozakken aan en Merwt stelde een heerlijk ontbijtpakket samen met de verschillende marktkramers: brood, een koffiekoek, een eitje, yoghurt, kaas, speculaas, chocolade en nog meer lekkers. Hasselt koos er ook bewust voor om solidair te zijn met financieel kwetsbare mensen door een aantal gevulde ontbijtzakken voor hen te voorzien.
Iris Van Den Bossche en Hanne Wauters van de stad Hasselt: "Op de trefdag van Faire Gemeente geraakten we aan de praat met Filip Cuypers van Rikolto over de Week Voor Goed Eten. Terug in Hasselt lanceerden we het idee voor een gevulde zakkenactie. Vanuit de dienst internationale solidariteit hebben we goede contacten met de collega’s die werken op de lokale voedselstrategie, milieu, duurzaamheid. Zo werden de juiste mensen snel gevonden. Om het draagvlak voor lokale, duurzame voeding te verstevigen binnen de stadsdiensten, hielden we een leuke quiz in het thema van Goed Eten georganiseerd voor de medewerkers."
De stadsregio Turnhout lanceerde voor de zomer een oproep naar lokale boeren die ambassadeur wilden zijn van de Week Voor Goed Eten. Groentengeweld uit Ravels toonde interesse, maar heeft in januari een beperkt aanbod. Ely van Biodynamika, een zelfstandige bio-supermarkt in Turnhout, doet wekelijks een ronde bij groentetelers in de regio. Zo kwamen ook De Wieltjeshoeve uit Turnhout en de Stadsboerderij uit Turnhout aan boord om een zak vol wintergroenten aan te bieden.
Ely van Biodynamika: "Eind november organiseerden we met de stadsregio en de gemeente Oud-Turnhout een Rikolto Café in het kader van het Food Film Fest van Voedsel Anders. Filip Cuypers van Rikolto ging daar in gesprek met een aantal betrokkenen van de zakken-actie en andere lokale voedselhelden. Zo was onze actie meteen gelanceerd."
Willem en Dirk van Groentegeweld: “We krijgen een eerlijke prijs voor de groenten. Zo bereiken we nieuwe mensen en met de winst op de zakken werkt Rikolto aan een leefbaar inkomen voor collega-boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.”
In Grimbergen sloegen de Rikolto-vrijwilligers de handen in elkaar met Den Diepen Boomgaard, een sociaal landbouwbedrijf dat groenten en fruit produceert.
Om het bereik van de actie te vermenigvuldigen, werden ook de Grimbergse scholen betrokken: De Cirkel, Mozaïek en Prinsenhof.
"De actie was een ideale gelegenheid om inhoudelijk én praktisch aan de slag te gaan met de school", zegt meester Rik van De Mozaïek. “Myrthe van Rikolto bracht in onze klas een sterk verhaal over de impact van voeding. Samen deden we ook de leerrijke Goed Eten-quiz."
Via de verschillende netwerken werden meer dan 100 zakken verkocht - een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. "Onze leerlingen staken de handen uit de mouwen om die zakken te vullen met de producten. Een voltreffer! We schopten het zelfs tot in het nieuws van RingTV met een toffe reportage."
Omdat een betere wereld begint bij goed eten. Goed eten is de goedkoopste gezondheidszorg. Goed eten is het krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Goed eten is inkomen voor miljoenen boerenfamilies. Goed eten verbindt mensen, van stad tot platteland.
Maar goed eten is nog lang geen recht voor iedereen.
Of neem rechtstreeks contact op: