De noodtoestand leidt ook in Quito tot benarde situaties voor boerenfamilies die voedsel aan de steden leveren. Het transport werd lamgelegd en de overheid sloot de belangrijkste veilingen en markten.
De #FoodHeroes in nood bleken de samenwerkende boeren- en consumentenorganisaties die alternatieve voedselnetwerken opzetten. Netwerken die vandaag kwetsbare gebieden van Quito voorzien van zogenaamde "agro-ecologische manden".
Wat zit er in de mand? Seizoensgebonden producten die zorgen voor een inkomen voor de producenten en een continue aanvoer van gezond voedsel, tegen een betaalbare prijs, voor gezinnen in het zuiden van Quito.
"Vijftien dollar is wat een familie in het zuiden van Quito wekelijks aan voedsel uitgeeft, en dat is ook de prijs van onze manden", legt coördinator Roberto Guerrero uit. Hij leidt een consumentenorganisatie in het zuiden van Quito die de nu stilgelegde agro-ecologische markten in de regio promoot.
De prijzen worden afgesproken in overleg met producenten en consumenten. "De meest kwetsbare groepen mogen niet worden uitgesloten, daarom organiseren wij ons om gezond voedsel te leveren tegen een betaalbare prijs".
Ondanks de vele onderlinge verschillen slaan alle betrokkenen bij het voedselsysteem in en rond de stad Quito de handen in elkaar. En dat is een zeer recent fenomeen. Dat de voedselvoorziening van de stad voor verbetering vatbaar is, daar was iedereen het over eens. Sinds enkele jaren beginnen de zaadjes die Rikolto en partners in Ecuador gepland hebben, te ontkiemen.
Quito kent een sprookjesachtige ligging, die de kiem bevat voor een nachtmerrie. Want als een van Quito’s vulkanen uitbarst, dan gooit dat de hele stad overhoop. De gevaren van as, modderstromen en zelfs gekatapulteerde stukken gletsjer zijn daar alleen maar het begin van. Een uitbarsting stuurt ook de voedselvoorziening in de war. Voor de inwoners van Quito wordt 62 procent van hun voedsel via de zuidelijk gelegen gebieden aangevoerd. De weg die het voedsel van akker naar stad voert, passeert op een luttele zestien kilometer van de krater van de Cotopaxi, een vulkaan die voor het laatst actief was in 2016. Vernielt een aardverschuiving of een lavastroom de weg, dan zit de stad al binnen een paar dagen zonder eten.
Een toevoerketen die geen rekening houdt met de dreiging van de omringende vulkanen, is slechts één voorbeeld van de vele pijnpunten in het voedselsysteem van Quito. Dat blijkt uit een analyse die de stad Quito uitvoerde in 2016. Het rapport was niet mals: nauwelijks meer dan een derde van de landbouwgrond wordt optimaal gebruikt, de opbrengst van de eetbare gewassen is laag tot zeer laag en het pesticidengebruik overschrijdt ruimschoots de internationaal aanvaarde limieten. Vandaag strooit een pandemie dan weer roet in het eten.
Gezonde voeding vindt haar weg maar moeizaam naar de borden. Want terwijl zes van de tien inwoners tussen de 25 en 59 jaar met overgewicht kampt, lijdt 29 procent van de kinderen aan ondervoeding. Rikolto is trots op deze #FoodHeroes die de handen in elkaar slaan om gezonde voeding voor iedereen mogelijk te maken. Initiatieven die veiliger, gezonder en duurzamer voedsel toegankelijk maken voor burgers behoort tot de kern van Rikoltos werk in Ecuador. In het boek Wat eten we morgen bundelden we zulke initatieven uit 9 steden in Vietnam, België, Tanzania, Indonesië, Ecuador, Honduras en Nicaragua.
Helden blijven doorgaan, ook als de rest van de wereld stilstaat. #FoodHeroes overal ter wereld zorgen voor het eten op ons bord. Ook nu. Rikolto (Vredeseilanden) zet wereldwijd samenwerkingen op tussen gewone helden in het voedselsysteem zodat gezond en duurzaam eten voor iedereen beschikbaar is.