De COVID-19 pandemie is, naast een wereldwijde gezondheidscrisis, ook een uitdaging voor de voedsel- en voedingszekerheid. Toegang tot een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem dat de aanvoer van gezond voedsel tijdens een crisis kan garanderen, is een voorrecht waar maar weinig stedelingen in de wereld van genieten.
Een stad waar de situatie van voedselvoorziening en meer bepaald voedseltekorten van dichtbij moet worden opgevolgd, is mijn geboortestad Arusha, een van de grootste steden van Tanzania.
"Het zou niet mogen dat mensen moeten kiezen tussen hun gezondheid en hun voedsel."
Eén ding is duidelijk: het zou niet mogen dat mensen moeten kiezen tussen hun gezondheid en hun voedsel. Bij Rikolto werken we daarom hard aan een gezonde, voedzame én duurzame voeding. In de afgelopen twee weken hebben we ons speciaal gericht op het bevorderen van de productie van peulvruchten in de regio's rond Arusha. Bonen zijn zeer voedzaam en zeer geliefd in heel Tanzania. Maar terwijl de massaproductie van peulvruchten meer dan ooit cruciaal is om de voedselzekerheid in Tanzania tijdens de corona-crisis te garanderen, zijn de laatste twee seizoenen rampzalig geweest voor de peulvruchtenboeren.
Eerst kregen ze te maken met een uitzonderlijke droogte, die vervolgens werd gevolgd door extreme regenval. Naast de mislukte oogsten zorgt dit ook voor een bijkomend groot probleem: de boeren raken niet meer aan kwaliteitszaden. Daarom hebben we vanuit Rikolto contact opgenomen met een Tanzaniaans bedrijf genaamd Crop Bioscience Solution ltd. Samen willen we er nu voor zorgen dat er toch voldoende kwaliteitszaden beschikbaar zijn voor de boeren.
Bij deze samenwerking wordt 34 hectare land gebruikt voor de productie van zaden door 14 boeren. Van 1,2 ton kwaliteitszaden telen ze zo 20,4 ton nieuw zaad van hoge kwaliteit. Om de betrokkenheid van vrouwen en jongeren bij zaadbedrijven te vergroten, wordt 25 hectare beheerd door 5 vrouwen en 5 jongeren. De productie van kwaliteitszaden is ondertussen reeds opgestart.
Maar wat belangrijker is, dit is niet slechts een eenmalige donatie van 1,2 ton zaden, maar het is bovendien ook sterke business case. Voor elke 35 kg zaad die aan de boeren wordt bezorgd, zullen ze 600 kg zaad kunnen oogsten. Alle boeren hebben er zich toe verbonden een zakje van 100 kg terug te geven voor verdere verdeling onder de boerengroepen. De overige 500 kg kunnen ze gebruiken op hun eigen boerderij of verkopen om hun bedrijf financieel te versterken. Op deze manier kunnen veel meer boeren en gemeenschappen profiteren.
"Voor elke 35 kg zaad die aan de boeren wordt bezorgd, zullen ze 600 kg zaad kunnen oogsten. Alle boeren hebben er zich toe verbonden een zak van 100 kg terug te geven voor verdere verdeling onder de boerengroepen."
Ik ben echt trots op de samenwerking die we in zo'n korte tijd hebben opgezet. Eind deze maand zullen we de eerste fase evalueren. Als alles goed gaat, zullen we dit project uitbreiden met nog eens 50 hectare en zullen 800 boeren getraind worden in de verwerking na de oogst om de kwaliteit van het bonenzaad nog te verbeteren.
De sub-Sahara staat voor een van de grootste voedselcrises in mensenheugenis. Overstromingen, droogte, ziektes als necrose van maïs en plagen van legerrupsen en woestijnsprinkhanen zijn al van lang voor de pandemie een bedreiging voor de voedselvoorziening. Al deze desastreuze factoren samen belemmeren niet alleen de oogst van dit jaar, maar ook de zadenteelt voor de komende jaren. De vraag naar kwaliteitszaden zal vanaf 2021 dubbel zo groot zijn als het aanbod.
Met zaden kunnen we de grootste impact creëren die we als organisatie kunnen hebben. Wanneer we ook de samenwerking met overheden en bedrijven aan blijven gaan. De toegang tot kwaliteitszaden voor de meest voedzame gewassen, zoals bonen, is cruciaal om de sub-Sahara te voeden. Zoniet schuilt ondervoeding en armoede alweer om de hoek.