Niets zo heerlijk als een goeie chocoladecake - of het nu voor een verjaardag, feest of zomaar is, jong en oud smullen ervan. Maar wist je dat je het ook met quinoa kan maken? Die populaire graansoort uit Zuid-Amerika toont zo dat het voor wel meer kan worden gebruikt dan enkel zomerse salades. Collega Miguel Escudero deelt deze maand daarom graag een van zijn favoriete chocoladecakes met dat superfood uit de Andes - dat wordt genieten!
Als grote chocoladeliefhebber wou ik heel graag dit recept delen. Maar ik wou ook dat mijn vegan collega’s hier zonder schuldgevoel van zouden kunnen genieten, dus vandaar de vegan variant. Het recept is eigenlijk een combinatie van twee fantastische ingrediënten van het CREA-project, waar ik op werk. Ten eerste de quinoa: een superfood uit de Andes dat niet alleen glutenvrij is, maar ook een plantaardig proteïnegehalte heeft. En ten tweede natuurlijk de chocolade, als eerbetoon aan Ecuador, dé bakermat van cacao. Ik voeg ook graag een historisch 'fun fact' toe: er is archeologisch bewijs dat de Mayo-Chinchipe cultuur zo’n 3.500 jaar geleden al cacao gebruikte.
Bij Rikolto werken brengt mijn liefde voor Ecuador en België op een prachtige manier samen. En net daarom is CREA, dat Ecuadoraanse producten in Europa wil promoten, zo’n tof en uitdagend project voor iemand als ik.
Oef, dat is echt heel moeilijk. Elke ochtend geniet ik enorm van mijn dagelijkse kopje koffie en ik moet toegeven dat ik er een beetje een snob in ben: liever één goed kopje dan een heleboel middelmatige. Wat de chocolade betreft, neig ik naar de donkere kant – mijn favoriet is die van 70%. Ik heb ook echt een zwakte voor de fijne chocoladesmaak uit Ecuador. Dus als ik zou moeten kiezen, zou ik heel misschien – en met véél tegenzin – afscheid nemen van koffie, maar laat ons hopen dat die dag nooit komt!
Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.