Amper 1% van de leningen die banken verstrekken in Afrika zijn voor de landbouwsector, terwijl 43,8% van de Afrikaanse bevolking actief is in die sector. Samen zoeken boerenorganisaties en verkopers naar oplossingen voor de uitdagingen en risico's die ontstaan bij duurzame productie, zoals het aanpakken van transport, verwerking en marketing.
“In Tanzania brachten we boeren in contact met grondstofleveranciers om goede landbouwpraktijken en een verbeterde leveringsketen toe te passen. Bij de pilootprojecten was er daardoor een enorme vermindering in productiekosten en steeg de oogst met 20-30%. We werken ook naar toegang tot veilige, voedzame en betaalbare producten voor mensen in steden als Dar es Salaam”, zegt Harold Lema, projectcoördinator bij Rikolto.
Dar es Salaam is een stad in Tanzania met meer dan 3,4 miljoen inwoners. Het bedrijf East Africa Fruits Company ontwikkelde er een logistieke oplossing om groenten en fruit van kleine boeren te verwerken en naar de markt te vervoeren. De organisatie werkt rechtstreeks samen met 2600 boeren, wat consistente kwaliteit en aanvoer garandeert. In 2017 bracht Rikolto de organisatie in contact met meer dan 300 uienboeren in Dar es Salaam. De uienboeren kunnen nu rekenen op een stabiele markt om hun producten te verkopen.
East Africa Fruits Company creëerde een ambitieus toekomstplan. Om dat te kunnen realiseren, zijn er fondsen nodig om te investeren in transport, rijpingsmachines en verzamelcentra. Kampani, een sociaal investeringsfonds mede-opgericht door Rikolto, verleende East Africa Fruits Company in 2021 financiële steund om het toekomstplan te realiseren.
"De samenwerking tussen Kampani en East Africa Fruits Company geeft een extra zekerheid dat de sociale impact voor de kleine boeren maximaal is. Als sociaal investeringsfonds uit België zetten wij ons in om financieel én sociaal verschil te maken voor boeren. Wij creëren impact door de balans van de organisatie te versterken, iets wat voor veel landbouworganisaties en coöperaties moeilijk is. Daarnaast vergemakkelijken we het voor de organisaties om te investeren in de nodige middelen, zoals transport en machines.”
Rikolto coördineerde de sociale impactanalyse van de investering. Daarbij werd vooral gekeken hoe het bedrijf kan groeien door een betrouwbare afzetmarkt uit te bouwen en de arbeidsomstandigheden te verbeteren. “Dankzij de investering kan East Africa Fruits Company zich op lange termijn engageren in een aankooprelatie met duizenden boeren”, zegt Harold Lema.
Vroeger verkochten de kleine boeren in Tanzania hun producten op veilingen, waardoor zij zelden een eerlijke prijs ontvingen. Samen met Rikolto werd een contract geïntroduceerd om winst te verzekeren voor de boeren en kwaliteitsstandaarden te waarborgen voor de kopers.
Momenteel ondertekent East Africa Fruits Company de contracten (die jaarlijks kunnen worden verlengd) aan het begin van elk seizoen, zodat de boeren hun producten kunnen verkopen tegen een eerlijke prijs die de kosten dekt en een goede marge geeft.
Verder koopt het bedrijf 100% van de goede oogst op. De boeren garanderen dat ze goede landbouwpraktijken toepassen. Voor bananenteelt bijvoorbeeld is dat een doorbraak. De boeren (meestal vrouwen) moesten tot 10 kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde markt, zonder zekerheid dat ze hun producten konden verkopen. Dankzij dit contract is dat nu niet meer nodig. Bovendien regelt het bedrijf het vervoer naar de verzamelcentra. De boeren ontvangen eerst een voorschot. De rest van hun geld ontvangen ze bij levering van hun producten.
Verkopers die samenwerken met East Africa Fruits Company kunnen rekenen op een constante, betaalbare en rechtstreekse levering van hoge kwaliteitsproducten aan competitieve prijzen. Verder houdt het bedrijf de weg bij die de producten afleggen van boer tot verkoper, wat de voedselveiligheid garandeert. Zo kunnen de verkopers veilige producten van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs verkopen.
“Hoewel de sociale impact van Kampani in de eerste plaats gericht is op kleine boeren, is het toch interessant om te zien hoe elk niveau van de waardeketen wordt beïnvloed. Met het bedrijfsmodel van East Africa Fruits Company moeten de verkopers niet meer om 3 uur 's nachts opstaan om hun producten in te kopen op de veiling. Zowel de boeren, verwerkers en verkopers kunnen hun marges nu verhogen. Deze samenwerking is de logische stap richting duurzaamheid”, zegt Wouter Vandersypen.