Voor veel boerenfamilies in Ecuador is het een uitdaging om van koffie te leven. De teelt heeft een van de hoogste productiekosten in Latijns-Amerika. Het vergt bovendien heel wat geduld en energie om een koffieplant – zeker in de huidige klimatologische omstandigheden – tot wasdom te brengen.
Veelal wordt daarom gekozen voor een monocultuur van gewassen met een hogere opbrengst of geeft men het landbouwbedrijf in zijn geheel op. Biologische landbouw, wat nog meer zorg vraagt, is een optie die vaak niet eens wordt overwogen. Koffieteelt draagt op deze manier weinig bij aan een fair voedselsysteem. Maar het kan anders. Goed eten kan ook dankzij goede koffie.
Hoe verleg je de ijkpunten van zo'n sector? Met kleine verhalen die grenzen verleggen.
Karina Lopez groeide op als dochter van koffieboeren in Ibarra, Ecuador. Zoals vele jonge mensen in haar regio zag ze niet veel toekomst in de landbouw of het product dat haar familie teelt. Hoe maak je van de wereld een betere plek met koffie? Ze kreeg, met de steun van haar ouders, de coöperatieve waar zij aan verbonden zijn én Rikolto de kans om deel te nemen aan een cupping-opleiding in Nariño – Colombia. Tijdens deze vier maanden durende opleiding ontpopte ze zich tot een getalenteerde koffieproever.
De producenten in onze coöperatie vertrouwen me. Wat ik doe en deel is voor hen belangrijk en dat motiveert me enorm. Koffie is misschien geen levensnoodzakelijk voedsel, maar wel het brood op onze plank. De keuze voor kwaliteit en duurzaamheid maakt van koffieteelt wél een gamechanger voor de landbouwsector.
Wereldwijd keren jongeren de landbouwsector de rug toe. Ze zien geen toekomst in de productie van voeding. Toch ligt in een vernieuwende aanpak van productie, teelt en vermarkten van voeding de hefboom naar een eerlijke en duurzamere toekomst. Karina kreeg een kans in een context waar dat allesbehalve voor de hand lag. Haar verhaal, samen met dat van vele anderen, geeft de toekomst vorm. Een toekomst waarin iedereen recht heeft op goed eten, een toekomst waarin we het samen beter aanpakken. Help ons om meer jongeren een perspectief te bieden.
In een streek en sector waarin de kansen voor vrouwen niet voor het oprapen liggen, staat Karina nu sterk in haar schoenen. Ze kon meteen aan de bij de coöperatie RAPCIC en zorgt er vandaag mee voor dat de boeren (waaronder haar ouders), verbonden aan de coöperatie, een betere kwaliteit koffiebonen kunnen afleveren. Dat heeft een positieve invloed op hun inkomen en stelt hen bovendien in staat te investeren in duurzame landbouw. Dat alles maakt een gigantisch verschil voor de levenskwaliteit, biodiversiteit en veerkracht van deze regio.
Karina geeft nu zelf opleidingen en is vastbesloten om verder te groeien als specialiste in kwaliteitskoffie. Ze besloot verder Duits en Engels te studeren aan de universiteit en haar licentie als Q grader te behalen. Met de steun van Rikolto zet ze zo haar coöperatie en al wat deze vertegenwoordigd, op de kaart.