Het verhaal van Jorge is slechts één uit de tientallen verhalen van de boeren die betrokken zijn bij het CREA-project in Ecuador. Over de acht verschillende ketens begeleiden Rikolto en haar partners 11.165 Ecuadoriaanse boeren via 25 boerenorganisaties en 38 kleine en middelgrote voedingsbedrijven. Met die ondersteuning vinden zij betere afzetmarkten in Europa.
Steun hen tijdens de Week voor Goed Eten met een gift. Omdat jij een zak geeft om goed eten, kunnen Jorge en de andere boeren uit Ecuador er elke dag werk maken.
Jorge Altuna is een 45-jarige boer uit Salinas de Ibarra in de provincie Imbabura, in het noorden van Ecuador. Vandaag teelt en exporteert Jorge advocado’s op zijn boerderij, maar dat was niet altijd zo.
“Vroeger werkte ik in een andere sector, ver weg van huis en mijn familie. Een job moet je gelukkig maken en je het gevoel geven dat je ergens voor leeft. Ik besloot op zoek te gaan naar een leven dat me dichter bracht bij mijn thuis en de natuur. Mijn ouders hadden een stuk grond en werd het doel in mijn leven duurzame landbouw. Het is een uitdaging, maar eentje die ik elke dag met overtuiging aanga.”
Die uitdagingen zijn er. De vraag naar advocado’s op de Europese markt is de afgelopen jaren enorm gestegen. Maar die populariteit komt met een keerzijde. De advocadoteelt heeft een gigantische impact op het klimaat. De teelt vraagt veel water - ongeveer 2.000 liter per kilogram - en gaat regelmatig gepaard met illegaal gebruik van drinkwaterreservoirs. Ook ontbossing en het gebruik van pesticiden zorgen voor aanzienlijke milieuschade. Bovendien komen er veel broeikasgassen vrij bij het transport van de grote plantages in Centraal- en Zuid-Amerika naar de Europese consumenten.
Anderzijds werkt de populariteit ook interesse bij criminele milieus die praktijken zoals afpersing, ontvoering en zelfs moord op handelaars en telers niet schuwen.
Dat avocado’s in opspraak komen is niet ongewoon. In Europa geven consumenten meer en meer de voorkeur aan ecologisch en maatschappelijk verantwoord voedsel dat eerlijke prijzen garandeert en het klimaat respecteert. Ook voor Jorge is dit een belangrijk uitgangspunt.
"Ik wil een voorbeeld stellen in de landbouwsector om te laten zien dat landbouw en natuurbeheer hand in hand kunnen gaan. Ik hoop een impact te maken voor mijn kinderen en toekomstige generaties in Ecuador. Als we als boeren de krachten bundelen, kunnen we ons land én de landbouwsector een hoopvolle toekomst geven."
Zo kwam Jorge in contact met het CREA-project van Rikolto. Dat project wil de Ecuadoraanse landbouwers de kans geven om in te spelen op de vraag van 500 miljoen inwoners van de 27 EU-landen. De boerderij van Jorge werd gekozen als één van de zes pilootboerderijen waar Rikolto samen met KU Leuven en andere partners onderzoekt hoe we de duurzaamheid, het concurrentievermogen en de innovatiekracht van kmo’s en Ecuadoraanse producenten, zoals Jorge, kunnen verbeteren. Zo krijgen ze betere toegang tot de Europese markt.
Het onderzoek focust zich op groene technologieën, de ecologische voetafdruk en cadmiumreductie. Dankzij de samenwerking tussen de academische wereld, boeren en andere ondersteunende organisaties loopt de integratie veel vlotter. Zo werd op Jorge’s boerderij, en de 5 anderen, een weerstation geïnstalleerd. Dat geeft een beter beeld over het waterverbruik en de koolstofuitstoot in de aanvoerketen van avocado's, waardoor Jorge zijn landbouwpraktijken kan optimaliseren.
Én dat geeft de avocado’s van Jorge en andere boeren meer kans om een afzetmarkt te vinden in Europa. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen is niet evident, maar dankzij technische ondersteuning en trainingen rond commercieel en logistiek beheer, raken de boeren beter vertrouwd met de strenge importvereisten van de EU. Dit doen we niet alleen voor boeren uit de avocado-keten, maar ook voor cacao, koffie, banaan, bakbanaan, zuurzak, guayusa en quinoa.
Het CREA-project brengt niet enkel innovatie en duurzaamheid naar de ketens, maar schenkt ook aandacht aan inclusie. In Ecuador staan kmo’s en productenorganisaties in voor 95% van de landbouwproductie én 60% van de totale tewerkstelling in de landbouwvoedingssector. Boerderijen zoals die van Jorge bieden kansen voor de meest kwetsbaren in de samenleving.
“Mensen moeten de kans krijgen om zich te kunnen ontplooien. Ikzelf heb die kans destijds ook gekregen om mijn droom na te jagen. Dat mijn boerderij daardoor ook een sociaal project is geworden, maakt me enorm trots. Ik hoop dat ik anderen in Ecuador en de rest van de wereld kan inspireren om hetzelfde te doen.”
Dankzij CREA kunnen vrouwen, jongeren, inheemse volkeren, Afro-Ecuadorianen, migranten, vluchtelingenen andere kwetsbare groepen hun capaciteiten ontwikkelen en een inkomen genereren. Momenteel ondersteunt CREA een 6300-tal gezinnen op deze manier. Betere arbeidsomstandigheden voor deze mensen hebben een positieve invloed op de hele voedingssector én de Ecuadoriaanse samenleving.
Van 10 tot 19 januari 2025 zetten we tijdens de Week voor Goed Eten het recht op goed eten in de kijker, samen met de mensen die er elke dag werk van maken. Jouw steun geeft een krachtig signaal aan politici en bedrijfsleiders om van goed eten een prioriteit te maken in het beleid, in de winkel en op school. Je helpt Rikolto om zich daarin vast te bijten en wereldwijd samenwerkingen op te zetten met mensen, zoals Jorge.
CREA wordt mogelijk gemaakt door Rikolto, Asociación Nacional de Fabricantes de Alimentos y Bebidas (ANFAB), Cooperación al Desarrollo de Países Emergentes (COSPE), Escuela Superior Politécnica del Litoral (ESPOL) en KU Leuven. Het project krijgt steun van de Europese Unie.