Hoe versterken we de rol van burgers in het voedselsysteem?
De meeste mensen zijn overtuigd van het belang om gezonder te eten, om eerlijke prijzen te betalen en om via hun eetgewoontes zorg te dragen voor het milieu en het klimaat. Maar in de praktijk slagen mensen er veel minder in om die overtuigingen ook waar te maken. Te moeilijk, te weinig tijd, te duur …
Onderzoek wijst hierbij steeds duidelijker op de rol van de voedselomgeving. Ongezonde voeding is wijdverspreid in onze straten en supermarkten, en burgers worden continu gestimuleerd om niet-duurzame keuzes te maken. Toch worden zij vaak met de vinger gewezen. Hun aankoopgedrag zou een blokkerende of vertragende factor zijn in de verduurzaming van het voedselsysteem. Maar nergens worden burgers echt betrokken bij het gesprek. Nochtans hebben zij er alle belang bij dat gezond, eerlijk en duurzaam eten de makkelijke en vanzelfsprekende keuze is voor hen en voor de volgende generaties.
Food Citizenship, of voedselburgerschap, is een van de pijlers in ons globale programma Goed Eten voor Steden (naast voedselveiligheid, goed eten op school etc.). Food Citizenship gaat over participatie. We zoeken manieren om burgers uit hun passieve rol als consument te halen en hen als volwaardige stakeholder in het voedselsysteem – net zoals boeren, supermarkten, overheden … – mee te laten praten, denken en werken aan oplossingen. Zo maken we het maatschappelijke draagvlak voor verandering hoorbaar, voelbaar en inzetbaar.
We betrekken burgers op verschillende manieren in de verduurzaming van het voedselsysteem.
Hoe geraken we voorbij die verlammende polarisatie in het debat over voeding en landbouw? Rikolto en Groene Kring, de vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, sloegen de handen in elkaar. Met de steun van de Warmste Week ontwikkelden we met Il Faro een depolariserende gespreksmethodiek om boeren en burgers te verbinden in een luisterende dialoog. Welke gedeelde belangen en waarden zitten achter onze huidige systemen?