Goed eten voor steden

COVID-19 ondermijnt voedselvoorziening in grote steden

July 9, 2020
Giulio Nascimben
International Communications Volunteer

De impact van de pandemie op ons eten is vooral in grote steden erg voelbaar. Nog maar eens merken we hoe fragiel stedelijke voedselvoorziening is.

Charlotte Flechet coördineert Rikolto’s wereldwijde programma dat focust op het belang van een degelijk voedingsbeleid in (groot)steden. Een webinar die ze samen met onder meer de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties organiseerde, bracht enkele opmerkelijke verhalen naar voren. De getuigenissen illustreren welke impact een doordacht voedselbeleid kan hebben op steden, onderontwikkeld of net hyperontwikkeld.

New York - Verenigde Staten

In New York bijvoorbeeld, rees het aantal personen dat kampt met voedselonzekerheid op enkele maanden tijd van 1.2 miljoen naar 2 miljoen. De stad reageerde snel door te focussen op twee concrete doelstellingen: voedselzekerheid waarborgen en de instroom van voedsel vrijwaren.

In samenwerking met New York’s iconische taxichauffeurs, die zo op hun beurt ook weer brood op de plank kregen, werden 22 miljoen maaltijdboxen geleverd aan kwetsbare gezinnen. 520 scholen openden de deuren om grab’n’go maaltijden te voorzien. Voor wie in de voedingssector actief is, werden kinderdagverblijven uitzonderlijk wél geopend.

Kampala - Oeganda

In Kampala is het dan weer een heel ander verhaal: 70% van de bevolking werkt er in de informele sector. Voedselmarkten zijn dé centrale plaats om eten te kopen. In een lockdown-scenario moest hier dus zeker rekening mee gehouden worden, zowel voor de verkopers als voor de consumenten.

Samen met enkele bestaande e-commerce-bedrijven werd snel geschakeld om ook vers voedsel online te verkopen. Op die manier kunnen de verkopers hun etenswaar aan de deur laten leveren en een degelijk inkomen verzekeren. Producten worden dan thuis geleverd door fietsers of de typische “boda-boda”. Ook Rikolto werkte in Kampala mee aan het thuisleveringsbedrijf Bringo Fresh.

Dummy image

We hebben je steun nodig!

Steun Rikolto en de #foodheroes
No items found.
No items found.

Quito - Ecuador

Rikolto werkt al enkele jaren samen met het stadsbestuur van Quito om een duurzame voedselstrategie waar te maken

In Quito werkte Rikolto samen met het stadsbestuur al langer aan een stevige voedselstrategie. Die bewijst vandaag haar nut. Het stadsbestuur kon namelijk zeer snel de voedseldistributie coördineren door kwetsbare buurten in kaart te brengen. Er werden meteen stappen gezet om voedselzekerheid te herstellen via het leveren van agro-ecologische voedselmanden. Ook Rikolto speelde hier een belangrijke rol.

De veerkracht van stedelijk voedsel hangt grotendeels af van de kracht van netwerken binnen het voedselsysteem. En laat dat nu net zijn wat Rikolto doet: alle spelers een zitje aan de tafel bieden. Korte leveringsketens, kleine en middelgrote voedingsbedrijven, kleine boerenbedrijven en de informele sector. Allemaal spelen ze een sleutelrol tijdens crisissituaties. Laten we er in tijden van welvaart voor zorgen dat ze terecht worden gewaardeerd. 

Rikolto-collega Charlotte Flechet organiseerde samen met onder meer de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties de webinar “Steden en Covid-19: de impact van de pandemie op de voedselvoorziening in steden”. Herbekijk de webinar:

Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws