Goed eten voor steden

De mededingingswet: obstakel of katalysator voor duurzaamheidsinitiatieven?

May 8, 2024
No items found.

Op 15 mei organiseert Rikolto mee een seminarie dat de mogelijkheden belicht van samenwerkingen in de keten om duurzaamheidsinitiatieven te verwezenlijken. Gert Engelen van Rikolto legt uit waarom dit zo cruciaal is.

Waarom dit seminarie?

De Europese mededingingswetgeving staat nu uitzonderingen toe voor samenwerkingen tussen concurrerende bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Met dit seminarie willen we de mogelijkheden tonen bij het opzetten van dit soort samenwerkingen in voedselketens.

Waarom is het nu zo belangrijk?

Zowel ecologische als sociale duurzaamheid worden zwaar onder druk gezet in ons voedselsysteem. De recent goedgekeurde Europese zorgplichtwet vereist dat grote bedrijven verantwoordelijkheid nemen in hun toeleveringsketens om problemen rond mensenrechten en milieu aan te pakken. Dit vereist nauwe samenwerking tussen alle ketenpartners om risico's en winsten eerlijk te verdelen.

Tot nu stonden bedrijven vaak weigerachtig om in zulke samenwerkingen over prijzen te praten, omdat de mededingingsautoriteiten dat kunnen beschouwen als het maken van illegale prijsafspraken onder concurrenten.  

"Dit een unieke kans om inspanningen voor duurzaamheid uit de sfeer van hyperconcurrentie te halen en een gelijk speelveld te creëren."

Gert Engelen

Expert duurzame retail- en voedingssector | Rikolto

De EU maakt nu via uitzonderingen op de mededingingswetgeving een nieuwe opening.  Dat biedt een unieke kans om inspanningen voor duurzaamheid uit de sfeer van hyperconcurrentie te lichten en een gelijk speelveld te creëren voor ecologische en sociale duurzaamheid.

Waarom mag je dit seminarie niet missen?

Dit seminarie biedt inzicht in de verduidelijkende richtlijnen van de Europese Commissie en wat ze betekenen in een Belgische context. Bovendien zullen inspirerende voorbeelden worden gepresenteerd. Het is een ideale gelegenheid om te leren, geïnspireerd te raken en te netwerken, met als doel verdere initiatieven te ontplooien voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.

Schrijf je hier in voor het seminarie

No items found.
No items found.

Programma

  • 8u45 - Welkom met koffie, thee of een sapje
  • 9u00 - Welkom en situering van de problematiek - Pieter Verhelst, Boerenbond
  • 9u15 - Voorstelling richtsnoeren artikel 210 bis GMO. Schets van het toepassingsveld, voorwaarden en de rol weggelegd voor de mededingingsautoriteiten - Antoon Kyndt, Auditeur bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), Taskforce voeding en distributie
  • 9u40 - Ervaringen van Autoriteit Consument en Markt in Nederland (ACM) met artikel 210 bis GMO -  Waar moet je op letten, wat zijn de valkuilen? ACM is de pionier en de leidende mededingingsautoriteit op het vlak van duurzaamheidsinitiatieven in Europa - Caroline Wolberink, leidt het team dat beleid ontwikkelt over de toepassing van mededingingsrecht op duurzaamheidsafspraken
  • 10u00 - Samenwerken in versketens voor toekomstbestendige voedselproductie. Verduurzaming van agrarische productiesystemen, door samen te werken in gesloten ketens - Sophie Alders, Albert Heijn, program manager versketens (via live stream)
  • 10u15 - Pluspunten en -munten voor de boer.  Werking van twee levende voorbeelden van Nederlandse bodem:
    • Een faire prijs voor nieuwe dierwelzijnseisen in het varkensvlees
    • Pluscenten voor duurzaamheidsclaims in Hollandse consumptieaardappelen
    • Mark de Jong, ZLTO, PR en expert true pricing
  • 10u30  – Samenwerken in Versketens voor toekomstbestendige voedselproductie. Verhoging van dierenwelzijn van kippen door samenwerking met kippenkwekers en een broeierij – Ingrid Boom, Colruyt Group, public affairs advisor
  • 10u45 – Pauze
  • 11u00 – Panelgesprek met deelnemers van Comeos, Fevia, Boerenbond, Vlaamse Overheid, ACM, BMA. Focus op vragen en interactie met het publiek. Je kan via het inschrijvingsformulier vooraf al vragen doorgeven
  • 12u00 – Netwerklunch in de binnentuin van Herman Teirlinck gebouw
  • 13u00 – Einde

Schrijf me in

(Deelname is gratis)

Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws