Goed eten voor steden

Het favoriete recept van collega An: krokante peren met chocolademousse

December 13, 2023
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

Het einde van het jaar nadert en dat betekent ook: Kerst komt er weer aan. Dat is gezellige samen zijn met familie en vrienden, met z'n allen aan tafel schuiven en genieten van goed eten. En wie goed eten zegt, die zegt Rikolto. Deze maand delen we dan ook graag een kerstklassieker van oud-collega en gewaardeerd Rikolto-vrijwilliger An Bosmans. Zij was erbij van in het begin als coördinator fondsenwerving en draagvlak en later als vrijwilligerscoördinator. Ook nu is de liefde voor Rikolto nog heel groot en laat ze met enorm veel enthousiasme iedereen geven om goed eten.

We sluiten dit jaar dus heel graag af met een feestelijk gerechtje van An: krokante peren met chocolademousse. Een recept dat trouwens in haar familie veel waarde heeft gekregen. Ik zou dus zeggen: geniet ervan, smakelijk, en alvast een hele warme Kerst en een prachtig 2024 toegewenst van heel het Rikolto-team!

Ingrediënten

4 personen

Voor de krokante peren

  • 8 amandelkoekjes, gekruimeld
  • 60 gr bakboter (+ wat extra om de schotel in te smeren)
  • 1 zakje vanillesuiker (kan je zelf maken door vanille in de suikerpot te bewaren)
  • 2 grote, stevige en rijpe Durondeau-peren
  • 1 eetlepel perensap
  • 2 snuifjes kaneel

Voor de chocolademousse:

  1. 100 gr chocoladeparels (goed eten, dat is ook (h)eerlijke chocolade: neem gerust een kijkje naar ons programma rond duurzame cacao)
  2. 30 cl vegan slagroom (waarvan 20cl goed koud bewaren)

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 200° C.
  2. Smelt de chocoladeparels au bain-marie en voeg 10 cl kokende room toe. Klop gedurende drie minuten. Laat afkoelen.
  3. Klop de koude room stevig op en meng luchtig met 40 gr boter en vanillesuiker.
  4. Schil de peren en snij ze overlangs door. Maak diepe inkepingen in de halve peren. Schik de de peerhelften in een ingeboterde gratineerschotel. Bestrooi ze met het koekjeskruim en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven. Ondertussen maak je met 2 soeplepels mooie quenelles van de chocolade en slagroom.
  5. Blus het bakvocht met het perensap en voeg de rest van de boter en de kaneel toe. Giet door een puntzeef.
  6. Schik de peren op de borden, voeg een quenelle en het bakvocht toe.
An tijdens een opname van onze podcast 'Het Recept van Rikolto: 40 jaar dromen met de voeten op de grond'

In gesprek met An

Waarom heb je dit recept gekozen?

Kerstmis is voor onze familie van oudsher hét feest van het jaar. Met z'n allen naar ma en pa, met kleine cadeautjes en grote verhalen. Toen papa kort voor Kerstmis plots stierf, werd ons huis het kersthuis, het was voor iedereen oké dat het menu vegetarisch zou zijn.  Pa was dol op Durondeau-peren en dit recept was een cadeau uit de hemel, pa was bij ons. Het recept is ondertussen aangepast, we vervingen de slagroom en boter door vegan alternatieven, maar de peren zijn gebleven… en pa ook.

Vanwaar al die mooie Rikolto-liefde?

Toen ik de allereerste keer de deur van (toen nog) Vredeseilanden binnenstapte, in 1984, had ik onmiddellijk het gevoel dat ik thuiskwam. Hier wilde ik zijn, werken. Het werd een heel weekend nagelbijten tot maandag dan uiteindelijk het verlossende telefoontje kwam dat ik mocht beginnen werken. Tijden veranderden en Vredeseilanden veranderde mee. De fusie met Coopibo kwam voor mij op het goede moment, in mijn persoonlijk leven was ik bezig met duurzame landbouw, gezonde voeding. Edgard (mijn man) en ik hebben ook een tijdje geprobeerd om biovoeding op openbare markten te verkopen. Coopibo was een van de drijvende krachten achter Voedselteams, geweldig vond ik dat.

Vredeseilanden werd Vredeseilanden-Coopibo en daarna weer Vredeseilanden en nog later Rikolto. Het leek alsof elke verandering heel goed paste bij veranderingen en nieuwe inzichten bij mij.

Maar wat vooral al die jaren de motivator was, waren de mensen. Gemotiveerde, zotte, warme, vrolijke, gedreven en innovatieve mensen.

Het dilemma van An

Op mijn twintigste, heel lang geleden :)), besloot ik om vegetariër te worden. Een jaartje later leerde ik Edgard kennen, ook vegetariër. Samen leerden we vegetarisch koken, met vallen en opstaan. We leerden al doende, we leerden van andere vegetariërs.  Bij nagerechten komen er dikwijls eieren, boter en melk kijken en gaandeweg werden we daar gevoeliger voor. Gelukkig zijn er nu vegan alternatieven en is dit dilemma geen dilemma meer.

Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.
Dummy image

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws