Het einde van het jaar nadert en dat betekent ook: Kerst komt er weer aan. Dat is gezellige samen zijn met familie en vrienden, met z'n allen aan tafel schuiven en genieten van goed eten. En wie goed eten zegt, die zegt Rikolto. Deze maand delen we dan ook graag een kerstklassieker van oud-collega en gewaardeerd Rikolto-vrijwilliger An Bosmans. Zij was erbij van in het begin als coördinator fondsenwerving en draagvlak en later als vrijwilligerscoördinator. Ook nu is de liefde voor Rikolto nog heel groot en laat ze met enorm veel enthousiasme iedereen geven om goed eten.
We sluiten dit jaar dus heel graag af met een feestelijk gerechtje van An: krokante peren met chocolademousse. Een recept dat trouwens in haar familie veel waarde heeft gekregen. Ik zou dus zeggen: geniet ervan, smakelijk, en alvast een hele warme Kerst en een prachtig 2024 toegewenst van heel het Rikolto-team!
4 personen
Kerstmis is voor onze familie van oudsher hét feest van het jaar. Met z'n allen naar ma en pa, met kleine cadeautjes en grote verhalen. Toen papa kort voor Kerstmis plots stierf, werd ons huis het kersthuis, het was voor iedereen oké dat het menu vegetarisch zou zijn. Pa was dol op Durondeau-peren en dit recept was een cadeau uit de hemel, pa was bij ons. Het recept is ondertussen aangepast, we vervingen de slagroom en boter door vegan alternatieven, maar de peren zijn gebleven… en pa ook.
Toen ik de allereerste keer de deur van (toen nog) Vredeseilanden binnenstapte, in 1984, had ik onmiddellijk het gevoel dat ik thuiskwam. Hier wilde ik zijn, werken. Het werd een heel weekend nagelbijten tot maandag dan uiteindelijk het verlossende telefoontje kwam dat ik mocht beginnen werken. Tijden veranderden en Vredeseilanden veranderde mee. De fusie met Coopibo kwam voor mij op het goede moment, in mijn persoonlijk leven was ik bezig met duurzame landbouw, gezonde voeding. Edgard (mijn man) en ik hebben ook een tijdje geprobeerd om biovoeding op openbare markten te verkopen. Coopibo was een van de drijvende krachten achter Voedselteams, geweldig vond ik dat.
Vredeseilanden werd Vredeseilanden-Coopibo en daarna weer Vredeseilanden en nog later Rikolto. Het leek alsof elke verandering heel goed paste bij veranderingen en nieuwe inzichten bij mij.
Maar wat vooral al die jaren de motivator was, waren de mensen. Gemotiveerde, zotte, warme, vrolijke, gedreven en innovatieve mensen.
Op mijn twintigste, heel lang geleden :)), besloot ik om vegetariër te worden. Een jaartje later leerde ik Edgard kennen, ook vegetariër. Samen leerden we vegetarisch koken, met vallen en opstaan. We leerden al doende, we leerden van andere vegetariërs. Bij nagerechten komen er dikwijls eieren, boter en melk kijken en gaandeweg werden we daar gevoeliger voor. Gelukkig zijn er nu vegan alternatieven en is dit dilemma geen dilemma meer.
Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.