Goed eten voor steden

Rikolto Podcast: Jongeren maken werk van goed eten

August 11, 2021
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder
Thibault Geerardyn
Directeur Rikolto in België

Een podcast-interview tijdens ons Rikolto Café door onze voormalige collega Aäron De Fruyt, met Thibault Geerardyn, Business Developer van Rikolto uit België, Victor Engelen, een jonge voedselondernemer uit België die medeoprichter is van Délicé, een granola op basis van voedselresten die anders verloren zouden gaan, Hilda Okoth, onze #YouthinAg-expert uit Tanzania die Rikolto´s Generation Food incubator begeleidt en Chris Leopold, CEO van Yields of Africa, een jonge voedselondernemer uit Arusha in Tanzania.

Zij nemen ons mee vanuit Leuven (België) en Arusha (Tanzania) om ons alles te vertellen over hoe jonge ondernemers voedselsystemen veranderen. Ze geven inzicht in waarom het zo belangrijk is om jonge ondernemers zoals Victor en Chris te ondersteunen op hun ondernemende voedselreis en beantwoorden nog veel meer vragen, zoals: hoe stelt Rikolto jonge ondernemers in staat om hun ideeën voor een eigen bedrijf in de voedingssector in de praktijk te brengen? Wat is Generation Food? En wat zijn de uitdagingen en lessen van deze jonge ondernemers die betrokken zijn bij het Generation Food-project?

Luister via de speler hieronder, via je favoriete podcast app of via deze link
Scroll naar onder om de belangrijkste lessen te lezen...

Enkele lessen:

  • Het Generation Food project gaat uit van het idee dat iedereen in de stad toegang moet hebben tot veilig en voedzaam voedsel. Dat roept een heleboel vragen op zoals: waar komt ons voedsel vandaan, wat doen we tegen voedselverspilling? Dit zijn complexe vragen die vanuit verschillende invalshoeken moeten worden benaderd. Via het project Generation Food werkt Rikolto samen met jonge mensen met verschillende achtergronden om praktische oplossingen te vinden.
  • In Tanzania ligt het bedrijfsecosysteem moeilijk. Jongeren hebben moeite om hun bedrijf te registreren; reizen om leveranciers te bezoeken is een uitdaging vanwege de lange afstanden; en de vaak gebrekkige internet- en telefoonverbinding werken niet in hun voordeel.
  • In Tanzania bestaat 67% van de beroepsbevolking uit jongeren, wat veel mogelijkheden biedt om met hen samen te werken, van voedselproductie tot distributie op verschillende niveaus.
  • Hoe kunnen jonge ondernemers worden gesteund op hun weg door incubators zoals Generation Food? Toegang tot financiering is zeker belangrijk, maar opleiding en follow-up zijn dat evenzeer. Misschien heb je de fondsen en de basiskennis, maar de ondersteuning met verschillende vaardigheden om door te gaan is belangrijk. Een ander relevant aspect is netwerken. Wanneer je als jonge ondernemer begint, is het hebben van een netwerk van contacten essentieel. "Er is altijd wel iemand die meer weet dan jij en al die kennis gebruiken om je idee concreter te maken en uitdagingen op te lossen, dat is wat ik het meest waardeer in de incubator", aldus Victor.
  • In Tanzania is plastic bijvoorbeeld verboden, en dit verbod zou een mogelijkheid kunnen bieden om andere plastic inputs te verbieden. Chris' onderneming, bijvoorbeeld, brengt deze verandering nu tot stand. De verandering is bezig en in veel contexten zijn de consumenten er klaar voor.
  • In het geval van Délicé wijst Victor erop dat het startkapitaal meestal laag is, zodat zelfs het ontwerpen en produceren van duurzamere verpakkingen een uitdaging is. "We hebben deze fondsen nog niet. En we weten dat dit het verhaal is dat consumenten in België in hun producten willen zien."
  • Jongeren worden geconfronteerd met uitdagingen zoals toegang tot land, financiering en beperkte toegang tot kennis en informatie. En daarom vragen veel jongeren die deelnemen aan Generation Food ons in Tanzania om daaraan te werken. Ook de beperkte betrokkenheid van jongeren bij de ontwikkeling van beleid en het idee dat landbouw niet aantrekkelijk is als bedrijf, blijven grote obstakels.

Dummy image

Rikolto en jongeren #YouthinAg

Op onze themapagina vind je een compleet overzicht van hoe Rikolto wereldwijd samenwerkt met jongeren om hen een leidende rol te geven bij het veranderen van het recept van ons voedselsysteem.

Ga naar de themapagina
No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws