België

België

Rikolto vindt haar oorsprong in België in de jaren 50. Langzaamaan evolueerden we van een traditionele ngo voor ontwikkelingssamenwerking naar een netwerkorganisatie. Ook in België werken we aan duurzame voedselsystemen.

Sinds 2014 breiden we voortdurend onze expertise uit om institutionele keukens van bedrijven en scholen duurzamer te maken. Dat vormde de basis voor onze GoodFood@School-aanpak, die we momenteel ook toepassen in onder andere Indonesië en Vietnam.

In 2017 werd België een van de eerste landen waar we ons Good Food for Cities-programma lanceerden. Vandaag brengen we dat programma in de praktijk in Antwerpen, Gent en Leuven. We zoeken het antwoord op drie vragen: Hoe zorgen we voor goed eten op school? Hoe zorgen we dat goed eten in de supermarkt de norm wordt? Hoe versterken we de stem van burgers in de toekomst van ons voedselsysteem?  

Daarnaast organiseren we in België tal van fondsenwervende acties.

Projecten

De Grote Voedselkaart

"De Grote Voedselkaart" onderzoekt hoe verschillende Vlaamse bevolkingsgroepen hun voedselkeuzes maken en welke factoren daarbij een rol spelen, met als doel gezonde en duurzame keuzes toegankelijker te maken. Via een burgerwetenschapsproject met een app en website worden gegevens verzameld om beleidsmakers te informeren en voedselomgevingen te verbeteren.
Updated on:
August 17, 2023

Ik ben meer dan mijn kassaticket

Een beweging van burgers die van duurzame voeding de gewoonste zaak van de wereld wil maken in de supermarkt.
Updated on:
August 17, 2023

KIKET: lokale teelt van KIkkererwt ontKETenen

Kan je hier lokale kikkererwten telen en op een rendabele manier in de supermarkt brengen?
Updated on:
August 17, 2023

Echte gesprekken over goed eten: een uitweg uit het gepolariseerde voedseldebat

Hoe geraken we voorbij die verlammende polarisatie in het debat over voeding en landbouw? Rikolto en Groene Kring brengen boeren en burgers in gesprek over ons eten.
Updated on:
August 17, 2023

SchoolFood4Change

Het Europese SchoolFood4Change-project (SF4C) wil van duurzame en gezonde voeding op school de norm maken. Ze werken daarvoor samen met 12 EU-landen. In het kader daarvan ontwikkelde Rikolto de Whole School Food Approach (WSFA), een aanpak die streeft naar een voedingsbeleid in alle Vlaamse scholen.
Updated on:
August 17, 2023

Goed eten op school in Leuven, Gent en Antwerpen

Rikolto zet zich in voor een betere voedselomgeving op school door samen te werken met tal van lokale gemeenschappen en scholen. In België focust onze aanpak zich op scholen in Leuven, Gent en Antwerpen, waar we samen met alle relevante actoren rond voeding aan de slag gaan.
Updated on:
August 17, 2023

Superlijst: Supermarkten aanjagen om van duurzame voeding de standaard te maken

We onderzoeken de inspanningen van Belgische en Europese supermarkten om het voedselsysteem te verduurzamen. Zo jagen we supermarkten aan om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen.
Updated on:
August 17, 2023

Koolstofboeren

Lidl start een consortium met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, de Bodemkundige Dienst van België en Rikolto om Belgische landbouwers te helpen de shift te maken naar ‘koolstofboeren’ of ‘carbon farming’.
Updated on:
August 17, 2023

Generation Food

Een nieuwe beweging stimuleert innovatie en ondernemerschap in landbouw en voeding.
Updated on:
August 17, 2023

Robin Food verwerkt voedseloverschotten voor kwetsbare gezinnen

We ontwikkelen verdienmodellen die gezonde producten toegankelijk maken voor kwetsbare groepen én rendabel zijn voor de betrokken bedrijven.
Updated on:
August 17, 2023

Gezocht: Voedsel voor de Toekomst

De provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, Colruyt Group, UCLL en KU Leuven gaan samen met jongeren, experten, boeren,… op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.
Updated on:
August 17, 2023

Artikels over dit land