Na 40 jaar stoppen we met de jaarlijkse actie in januari waarbij vrijwilligers gadgets zoals sleutelhangers en balpennen verkopen in straten en aan supermarkten. In de plaats komt de eerste Week Voor Goed Eten, van 10 t.e.m. 16 januari. Dit nieuwe actiemodel sluit beter aan bij de tijdsgeest, bij onze organisatie en bij de coronaomstandigheden.
In januari 2021 kon de actie voor het eerst niet doorgaan omwille van corona. Toen hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een coronaveilig alternatief uit te proberen. We deelden Rikolto-lepels uit via onze netwerken, met de oproep om er thuis mee voor goed eten te zorgen en een gift te doen aan onze organisatie.
Op dat geslaagde experiment bouwen we verder. Onder de slogan “Goed eten is een recht”, verdelen onze sympathisanten de komende weken 15.000 lepels onder hun familie en kennissen, als uitnodiging om mee te doen aan de Week Voor Goed Eten in januari. Aan elke lepel hangt een URL waar je recepten kan downloaden om die week werk te maken van goed eten, samen met de oproep om Rikolto te steunen. In heel Vlaanderen organiseren groepen daarnaast ook acties met soep, foodboxen, take-aways, enz.
Toegang tot voldoende en gezond eten is een recht… geen voorrecht. Want goed eten verandert alles. Goed eten is goed voor de boer, voor het milieu, voor het klimaat en voor ieders gezondheid. Goed eten, daar moeten we nu werk van maken. Over grenzen en generaties heen.
Na 40 jaar, was de gadgetverkoop met de “mannekes van Vredeseilanden” nochtans een vast begrip. Maar nadat we de naam Vredeseilanden in 2018 al veranderden in Rikolto (esperanto voor “oogst”), vormen we nu ook het campagnemodel om. Twee moeilijke, maar nodige beslissingen, zeker in het licht van het debat rond ontwikkelingssamenwerking en dekolonisering.
De nieuwe naam markeerde enerzijds de omslag van een door Belgen aangestuurde organisatie naar een internationale organisatie, die bestuurd wordt door mensen uit de hele wereld. Anderzijds wilden we een breuk maken met de ‘klassieke’ ontwikkelingsorganisatie die in ‘het Zuiden’ aan ‘ontwikkelingswerk’ doet. Door klimaatverandering en grondstoffenschaarste zijn we allemaal ontwikkelingslanden. Ook hier moeten we heruitvinden hoe we iedereen een goed leven garanderen binnen de grenzen van onze planeet.
Voor Rikolto betekent dat werk maken van een voedselsysteem waar boeren kunnen investeren in klimaatvriendelijke productie, supermarkten eerlijke prijzen betalen en iedereen toegang heeft tot goed eten. Dat begint al op school. In Gent, Leuven en Antwerpen werken we bijvoorbeeld samen met stadsbesturen, scholen en ondernemers in de strijd tegen lege brooddozen.
Het kopen van een sleutelhanger of balpen aan de supermarkt was een eenvoudige manier om solidariteit te tonen. Maar het model was aan vernieuwing toe.
Tegelijk zien we dat onze sympathisanten de internationale solidariteit die ze tonen met een gift, willen koppelen aan een engagement in daden. Bijvoorbeeld door in hun omgeving bewuster met eten om te springen. Met de Week Voor Goed Eten is die combinatie mogelijk.
Daarmee sluit het model mooi aan bij het inhoudelijke werk van Rikolto. Het geeft ons bovendien de kans om veel diepgaandere relaties op te bouwen dan wanneer we mensen vluchtig aanspreken aan de supermarkt. En dat is op lange termijn onbetaalbaar.
Lees hieronder de bijlage bij De Standaard die verscheen op 16 december.