Goed eten voor steden

Rikoltocafé Temse: synergie tussen landbouw en natuur

October 9, 2024
Filip Cuypers
Coördinator ambassadeurs Antwerpen & Oost-Vlaanderen

Landbouw en natuur moeten elkaar versterken. Een stevige insteek om ons Rikoltocafé over het belang van goede bodems mee te openen. Op dinsdagavond 8 oktober kwamen boeren, natuurliefhebbers en betrokken burgers samen in AC De Zaat in Temse om een belangrijk gesprek te voeren: hoe kunnen landbouw en natuur elkaar versterken?

Met het project 'Bolle bodems' wil landbouwbedrijf Heirbaut hoeveproducten aantonen dat het mogelijk is om via alternatieve teelten zoals hennep en een goede teeltrotatie niet enkel te komen tot een gezonde, veerkrachtige bodem maar ook een beter inkomen. Meteen aanleiding om het met Annelies Loos ( Bos+), Hilde Eylenbosch (voedselbos Deinze), Chris Claes (Rikolto), Kris Heirbaut (Heirbaut hoeveproducten) en de bezoekers in dit Rikoltocafé te hebben over de bodem waarin ons eten groeit. Er werden boeiende discussies gevoerd over manieren om een win-winsituatie te creëren voor landbouw en natuur. De bezoekers werden bovendien getrakteerd op heerlijke hapjes gemaakt van lokale ingrediënten, wat de verbinding met de korte keten en duurzame landbouw alleen maar verder benadrukte.

Samenwerking en innovatie

We onthouden dat landbouwers meer ondersteuning nodig hebben om deze toekomstgerichte weg in te slaan. Dit kan bereikt worden door middel van lerende netwerken en door beleid dat hen rechtszekerheid biedt, evenals de kennis en middelen om in duurzame praktijken te investeren. Zowel in Vlaanderen als in het globale zuiden kan deze aanpak bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen en ons verzekeren van toegang tot gezond en duurzaam voedsel, nu en in de toekomst.

Ook het oprichten van voedselbossen en het betrekken van burgers hierbij in Vlaanderen kan een belangrijke rol spelen. Dit vergroot niet alleen het draagvlak voor duurzame initiatieven, maar biedt bovendien de nodige ruimte om te experimenteren met innovatieve landbouwmethoden.

Op deze manier kunnen we samen werken aan een veerkrachtig voedselsysteem dat zowel de boeren als de natuur ten goede komt.

Dummy image

No items found.
No items found.

Over de sprekers

  • Kris Heirbaut, melkveehouder en duurzaamheidspionier, die afgelopen jaar met zijn project 'Bolle gronden' een projectsubsidie won vanwege zijn positieve bijdrage aan landbouw en natuur.
  • Hilde Eylenbosch, arts van opleiding, bouwde haar carrière uit in de biotechnologiesector. In 2019 besloot ze samen met Piet Moerman in Deinze een eigen, experimentele voedselbos 'Eetbos' aan te planten.
  • Chris Claes, internationaal directeur van Rikolto en landbouwingenieur, die inzicht geeft over regeneratieve landbouwpraktijken die Rikolto toepast op plaatselijke ecosystemen. 
  • Annelies Loos, experte voedselbossen en Management en projectondersteuner bij BOS+, heeft, heeft bio-ingenieurwetenschappen met een specialisatie in bos-en natuurbeheer gestudeerd in Gent.

Onze partnersDit event is medemogelijk gemaakt door onze partners: Gemeentebestuur Temse, Heirbaut Hoeveproducten, Het project Bolle Bodems en Waasland Klimaatland. Het project Bolle Bodems kadert in de oproep Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win!  Met steun van de Vlaamse overheid.

Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws