Farhana Rahman is oncologie-apotheker in Brighton (Verenigd Koninkrijk), maar daarnaast is ze ook retreat chef bij Asturias Yoga, in de bergen van Los Picos de Europa, Noord-Spanje. Koken op deze prachtige plek biedt voor haar een mooie balans met haar werk in Brighton. Collega Myrthe mocht al proeven van haar kookkunsten en vroeg haar meteen om een van haar geheimen te delen.
Ontdek hieronder haar populairste gerecht: een verrukkelijke upma met pittige tomatenchutney. Dit Zuid-Indiase ontbijt is door Farhana omgetoverd tot een veelzijdige maaltijd die op elk moment van de dag smaakt. Met eenvoudig verkrijgbare ingrediënten en Farhana's persoonlijke touch, breng je de smaak van de Spaanse bergen zo je eigen keuken in!
Mijn passie voor eten begon in mijn Bengaalse jeugd, waar koken en delen centraal stonden. Ik leerde de kunst van mijn moeder, die met haar gevoel voor kruiden meerdere gerechten tegelijk bereidde. Tijdens de retreats serveer ik een ‘feasting spread’ met smaken van over de hele wereld, gebruik ik biologische of zelfgekweekte producten en werk ik volgens een zero-waste filosofie.
In het Verenigd Koninkrijk startte ik een supper club en cateringproject, Tasting Buds, samen met mijn vriendin Christine, en verkoop ik mijn zelfgemaakte kimchi. Komend jaar wil ik me nog meer richten op mijn passie voor koken.
Ik had drie van mijn favoriete recepten in gedachten, maar uiteindelijk heb ik voor dit recept gekozen omdat de smaken gewoonweg geweldig zijn. Dit is het populairste gerecht geweest gedurende mijn 2 jaar hier bij Asturias Yoga! Het was dus gewoon te lekker om niet te delen. Het is voedzaam, troostend en ontzettend bevredigend. Hoewel de traditionele versie van dit hartige Zuid-Indiase ontbijt een verscheidenheid aan andere ingrediënten bevat, heb ik dit recept aangepast zodat het gebruik maakt van producten die de meeste mensen al in hun keukens hebben. Op deze manier kan iedereen gemakkelijk genieten van de heerlijke smaak. Het kan ook op elk moment van de dag worden gegeten.
Mijn passie voor het koken van gezond, duurzaam voedsel komt voort uit de diepe overtuiging dat wat we eten een grote invloed heeft op ons leven. Ik heb van dichtbij gezien hoe een uitgebalanceerd en voedzaam dieet niet alleen de fysieke gezondheid kan transformeren, maar ook bijdraagt aan het mentale en emotionele welzijn.
Dit is vooral belangrijk tijdens de vormende jaren van de kindertijd en adolescentie. Dan worden je gewoonten en voorkeuren gevormd. Goed eten vanaf jonge leeftijd legt de basis voor een leven lang gezondheid; goede voeding bevordert de groei, helpt een sterk immuunsysteem op te bouwen en ondersteunt zowel de cognitieve ontwikkeling als de functie.
Een van mijn dromen is om deze passie via educatie naar scholen te brengen, waar ik een echt verschil kan maken in het leven van jongeren. Stel je een wereld voor waarin elk kind toegang heeft tot heerlijk gezonde maaltijden die goed zijn voor henzelf en voor de planeet. Het geven van kooklessen op scholen zou mij in staat stellen kinderen te leren over het belang van het kiezen voor voedzaam, duurzaam geproduceerd voedsel en hen de tools geven om bewuste keuzes te maken over wat ze eten.
Ik wil de volgende generatie inspireren om eten niet alleen als brandstof te zien, maar als een manier om voor zichzelf en de wereld om hen heen te zorgen. Ik hoop dat dit op zijn beurt een levenslange waardering voor goed eten en duurzaam leven zou aanwakkeren, door jongeren kennis te laten maken met de vreugde van koken en gezond eten
Oh jee, wat een moeilijke keuze! Maar als ik echt moet kiezen, ga ik toch voor chocolade. Er is gewoon geen vervanger voor die heerlijke, romige smaak en het pure geluk dat chocolade brengt. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou die kaasplank wel heel erg missen!