Goed eten voor steden

UZ Leuven wint award Gault&Millau voor ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’

March 9, 2017
No items found.

Gezond én duurzaam

Ziekenhuizen zijn de plaats om aan te sterken, maar het ziekenhuiseten geeft soms een andere indruk. Plat gekookte groentjes, droge stukjes vlees en gesuikerde yoghurt. Niet bepaald gezond en al helemaal niet duurzaam. Bij UZ Leuven is dat niet het geval. Sinds 2013 focust UZ Leuven zich op het verduurzamen van hun voedingsaanbod, voor zowel personeel als patiënten. Voor dit traject sloegen UZ Leuven en Vredeseilanden de handen in elkaar. En daarvoor wordt het ziekenhuis nu beloond. Maandag 6 maart 2017 won UZ Leuven de prestigieuze Gault&Millau award voor "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen".

Stappenplan

Deze titel kan worden uitgebreid naar ‘duurzaam ondernemen’. “Duurzaamheid is een even boeiend als veelzijdig containerbegrip,” legt Luc Vanhaverbeke uit, diensthoofd van de facilitaire dienst in het UZ Leuven. “We willen de ecologische voetafdruk van onze maaltijden zo klein mogelijk houden.” Het traject begon met een nulmeting, om te kijken naar de positieve punten en de eventuele knelpunten.

Op basis daarvan werd een stappenplan opgesteld. Katharina Beelen, Program Advisor Duurzame Catering bij Vredeseilanden, vindt het belangrijk voor keukens op maat een plan uit te werken: “Zelf zijn wij ook niet dé specialisten die alles weten en ons verhaal prediken. Het is geen positieve wetenschap die wij de keuken kunnen bijbrengen; wij kunnen wél samen met de grootkeuken zoeken naar hoe ze dingen kunnen aanpassen.” En zo gebeurde het ook.

Duurzaamheidspolicy

Een duurzaamheidspolicy werd uitgewerkt op basis van de expertise van Vredeseilanden met betrekking tot grootkeukens en de praktijkervaring van UZ Leuven in hun eigen grootkeuken. Daarbij werden tien engagementen ondertekend, voor een duurzaam en gezond voedingsaanbod, waaronder seizoensgebonden groenten, minder rood vlees, lokale teelt en duurzame productie.

In de cafetaria wordt er gebruikgemaakt van positieve stimuli om voor het gezonde alternatief te kiezen. Suikerhoudende dranken zijn bijvoorbeeld tien cent duurder dan de niet-suikerhoudende variant. Luc: “Uit de verbruikscijfers zien we daardoor een duidelijk positieve trend naar meer gezonde voeding. Vroeger was de verhouding tussen niet-gesuikerde en gesuikerde dranken zestig-veertig; ondertussen is dat al vijfenzeventig-vijfentwintig.” Op basis van bevragingen blijven ze nieuwe en lekkere gerechten ontwikkelen, met als doel een nog meer duurzame keuken.

Van catering naar scholen

Net zoals UZ Leuven blijft ook Vredeseilanden verder werken aan een duurzame toekomst. De komende vijf jaar verdiepen ze zich met het programma GoodFood@School, in het voedingsaanbod van het onderwijs, om zo tegen 2021 alle Vlaamse scholen over een duurzaam en gezond voedingsbeleid te laten bezitten. De kennis en ervaring die ze opdeden in het project van UZ Leuven, heeft hierbij zeker een meerwaarde, om als expertise mee te nemen in het scholencircuit.

Dummy image

Duurzame keuken bij UZ Leuven
No items found.
Duurzame keuken bij UZ Leuven
Duurzame cafetaria
Duurzame keuken bij UZ Leuven
Duurzame cafetaria
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws