Deze week vernamen we met groot verdriet het overlijden van Salimata Sanou uit Burkina Faso. Zij was ondermeer voorzitster van de Nationale Unie van rijstverwerkende vrouwen in Burkina Faso (UNERIZ), een partner van Rikolto. Ze speelde een belangrijke rol in het verbeteren van de positie van deze vrouwen, in het opwaarderen van de Burkinese rijst en droeg zo bij aan de voedselzekerheid van alle Burkinezen.
Salimata Sanou had zich vanuit haar eigen ervaringen als rijstverwerkster opgewerkt als woordvoerster van vele vrouwen. Salimata was eerst jarenlang lid van een basisgroep in Banzon, haar geboortestreek. In 2006 werd ze secretaris van deze basisgroep en in 2007 groeide ze door tot secretaris van alle basisgroepen van Banzon. In 2010 werd ze Algemeen Secretaris van UNERIZ en sinds 2019 kreeg ze het vertrouwen als algemeen voorzitter.
Salimata engageerde zich zo voor een verhaal van groot economisch en sociaal belang voor Burkina Faso en vele landen in de regio. De voorgestoomde lokale rijst zoals die van Salimata heeft immers een hogere voedingswaarde. De rijst kan dan ook dan ook concurreren met de ingevoerde rijst van mindere kwaliteit. Bovendien is het voorstomen van de rijst een activiteit die alleen door vrouwen gebeurt. Als ze de rijst dan ook nog eens zelf op de markt kunnen brengen, versterkt dit hun economische en sociale positie en heel de gemeenschap.
Dit was zeker een belangrijke drijfveer voor Salimata die zelf altijd heeft moeten knokken voor haar positie, binnen haar familie en dorp. Hoe mooi en sterk is het dan ook dat ze het schopte tot voorzitster, wat ongetwijfeld veel van haar vergde naast alle verplichtingen in haar familie.
Maar gedreven was ze! Zo kon ikzelf ervaren toen ze in Belgie te gast was op uitnodiging van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Ik mocht haar enkele dagen vergezellen. Zo nam Salimata deel aan een conferentie in Brussel, in aanwezigheid van toenmalig minister van Ontwikkelingsamenwerking Alexander De Croo. Ze verdedigde met vuur het belang om te investeren in vrouwen om de voedselzekerheid te verbeteren.
Maar het contact met de Rikolto vrijwilligers vond ze toen zeker zo belangrijk. Zo organiseerden we samen met een aantal vrijwilligers een gezamenlijk kookmoment op de plukboerderij in Schelle. We bereidden de nationale schotel van Burkina Faso, met ingredienten die ze had meegebracht en met groenten van de plukboerderij. Ze schoof mee aan tafel met de vrijwilligers en hen vertelde over haar leven.
Wat een verlies voor haar familie, haar gemeenschap, de vrouwen in Burkina Faso, voor UNERIZ en Rikolto. We gaan haar ontzettend missen.
Haar bijdrage aan deze wereld is niet te overschatten. We wensen haar familie en vrienden, alle vrouwen die met haar meevochten en onze collega’s van Rikolto in West-Afrika veel sterkte.
Bedankt Salimata voor alles en goede reis.
Filip Cuypers