Goed eten voor steden

Belgische en Nederlandse leerlingen werken samen rond duurzaam consumentengedrag in de supermarkt

February 8, 2023
Myrthe Peijnenborg
Expert draagvlak Goed eten op school

De leerlingen van Het Cambium College in Zaltbommel (NL) en het Don Boscocollege in Kortrijk kregen een serieuze opdracht van Rikolto en Solidaridad op hun bord: manieren zoeken die duurzaam aankopen in de supermarkt verhogen. Focus is het gedrag van de consument. Je zou voor minder denken, slik!

Wat is er nodig om spontaner een appel in het juiste seizoen, minder vlees of chocolade met een fairtradelabel te kopen? Steeds meer mensen willen duurzamer eten: met respect voor milieu, mens en dier. Maar tussen willen en doen zit precies nog wat in de weg.

21 leerlingen gaan consumenten van een nabije supermarkt bevragen en vervolgens kleine experimenten in de supermarkt uitproberen die bepaalde keuzes makkelijker maken. Wat werkt er en wat heeft geen impact? En hoe hebben de klanten dit ervaren? Hun bevindingen gieten de leerlingen in een presentatie die de organisaties kunnen gebruiken om andere supermarkten te inspireren.

Een pittige opdracht, maar daar laten we hen natuurlijk niet zonder slag of stoot aan beginnen. Drempels en triggers voor duurzaam consumentengedrag in de supermarkt is een vraagstuk waar Rikolto al jaren mee bezig is. Recent presenteerden we de resultaten van Superlijst. Dat is en grootschalig onderzoek naar de duurzaamheids-inspanningen van onze supermarkten. We ontwikkelden ook een lijvige workshop voor consumenten over de trucs van de foor waarmee supermarkten ons verleiden om bepaalde aankopen te doen.

Collega Hannelore ging een hele voormiddag met de leerlingen aan de slag om hen helemaal onder te dompelen in de thematiek. Te beginnen met: wat is nu eigenlijk gezonde en duurzame voeding en waarom is het belangrijk om daar mee bezig te zijn. Hoe komt het nu dat we wel willen maar niet doen? Hoe werken onze hersenen wanneer we keuzes maken? Wat is nudging en wat zijn nu die trucs?

”Het is best zot om te merken hoeveel inzicht deze jongeren eigenlijk al hebben in de urgenties waar we vandaag voor staan. Als je hen dan vervolgens geen schuldgevoel aanpraat, maar net aan de slag gaat met wat heel erg normaal is… Namelijk je gewoontes en goesting volgen, en niet bijster veel nadenken wanneer je in de pauze de supermarkt tegenover de school binnen stuift voor een snelle hap, staan de oren gespitst en zet je wat radartjes daarbinnen in gang. Ik ben heel benieuwd waar wat deze jongeren gaan bedenken en uittesten!”

HANNELORE TYSKENS

Verantwoordelijke 'ik ben meer dan mijn kassaticket' | Rikolto

“Na de workshop ging het onder de Nederlandse jongeren meteen over de supermarkt tegenover hun school. In zowat iedere pauze die ze hebben stuiven er daar een heleboel leerlingen binnen om wat snacks en drankjes te kopen. Het was meteen duidelijk dat niemand daar met een appel buiten kwam. Interessant was dat dit misschien niet alleen te wijten was aan de supermarkt en wat die promoot, maar ze hadden het eigenlijk vooral over sociale druk… In het middelbaar een erg aanwezig aspect van hun leefwereld…En misschien ook wel iets om mee aan de slag te gaan bij hun experimenten?“ Aldus Hannelore.

Op 23 en 27 maart presenteren de jongeren hun eerste pitch aan Rikolto en Solidaridad. Met de nodige feedback kunnen ze nadien hun experimenten uitvoeren en hun analyses maken om op 16 juni de resultaten te presenteren!
Wordt vervolgd dus….

Wil je met jouw leerlingen ook aan de slag rond dit vraagstuk? Laat het ons zeker weten, dan bespreken we de mogelijkheden.

Luister meer:

In onze podcast Het Recept van Rikolto praat collega Liesbeth over hoe we van goed eten in de supermarkt het nieuwe normaal kunnen maken.

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws