De school is een cruciale plek om niet alleen de geesten, maar ook de magen van kinderen en jongeren te voeden.
"In de jonge jaren wordt het toekomstige eetgedrag voor een groot stuk bepaald. Voor kinderen in kansarmoede zijn schoolmaaltijden nog noodzakelijker. Maar scholen zijn overbevraagd en schroeven het voedingsaanbod daarom terug."
Verheugd waren we dan ook toen we botsten op een man die het heft zelf in handen nam. Benoît Reisner is vaste kok bij De Zevensprong, een basisschool in het centrum van Leuven. De school heeft een duidelijke visie op duurzaamheid en gezondheid. Omdat een externe cateraar niet volledig aan hun verwachtingen voldeed, kozen ze voor een eigen keuken waar Benoît samen met enkele collega’s zorgt voor verse bereidingen van A tot Z: van brood tot fonds en bouillons.
De maaltijden op de Zevensprong zijn gevarieerd en vernieuwend. Tweemaal per week wordt er volledig vegetarisch gekookt. Chef Benoît laat in zijn potten kijken: "Voor de vegetarische maaltijden maak ik onder andere gebruik van allerlei soorten peulvruchten, eieren en kaas. Ook gerechten uit andere culturen komen aan bod, wat goed onthaald wordt door de leerlingen. En we kijken ook toe op de grootte van de porties in de refter."
We werken voor 100% met gezonde en duurzame producten die bijgevolg een iets hoger kostenplaatje hebben. Ik doe de aankoop van producten voor de schoolmaaltijden uitsluitend bij lokale handelaars in Leuven: vlees van bij slagerij Rondou, droge voeding van bij de supermarktketen Bioplanet, groenten en fruit van GoFresh en kruiden en specerijen van bij de buurtwinkel Exotic World. De meeste ouders zijn zich bewust van het belang van duurzame voeding en zijn daardoor ook bereid om de vier euro voor kleuters en zes euro voor lagere school kinderen te betalen voor een warme maaltijd. De schoolmaaltijden zijn zeker en vast hun prijs waard, toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om hiervoor elke dag vier à zes euro neer te leggen.
Organisatorisch wordt de werking met een eigen keuken sterk ondersteund door de school. De infrastructuur en het materiaal dat hiervoor nodig is, worden als een investering voor de toekomst gezien.
Lege of minder goed gevulde brooddozen zijn ook op de school van Benoît een heikel punt. "Toen ik een artikel las rond lege brooddozen ben ik naar het bestuur gegaan om dit thema aan te kaarten. We hebben dan samen bekeken hoe we hiervoor een financieel en praktisch haalbare oplossing konden bedenken. Sinds enkele maanden is er nu elke vrijdag gratis soep voor alle leerlingen. Soep is goedkoop, de leerlingen hebben hun portie groenten binnen en iedereen kan het makkelijk eten. Hier is de soep ook steeds volledig vegetarisch. De groenten zijn afkomstig van GoFresh of worden gedoneerd door ouders die een moestuin hebben.
Dat is onze ambitie. Kunnen we op jouw steun rekenen?
Rikolto zet op drie continenten in op goed eten op school. In België gebeurt dat onder de noemer "Good Food @ School". De sleutel ligt, zoals in vele voedselvraagstukken, lokaal. Samenwerkingen opbouwen met steden en gemeenten zijn vaak de snelste weg naar goed eten op school.
"Meer en meer steden hebben begrepen dat ze moeten werken aan systemen om gezonde voeding op school voor iedereen een evidentie te maken. Rikolto helpt hen daarbij."