Cacao & koffie

Boni-chocolade van Colruyt Group maakt duurzaamheidssprong

November 2, 2021
No items found.

De Boni-chocolade van Colruyt Group proeft nu nog meer naar eerlijke handel. De supermarktketen zette samen met Rikolto en andere partners een efficiëntere keten op waar respect voor mens en natuur centraal staan. Het project is een eerste concrete stap naar de realisatie van het sectorakkoord ‘Beyond Chocolate’, dat de kwaliteit en duurzaamheid van Belgische chocolade wil versterken. Concreet: boeren krijgen een beter inkomen, bomen worden aangeplant en kinderen gaan naar school.

Inspanningen voor verduurzaming van chocolade

Tot nu toe waren alle chocoladeproducten van de Colruyt-huismerken al gecertifieerd met het UTZ-duurzaamheidslabel. Vele jaren terug zette Rikolto en Colruyt Group al een rechtstreekse toeleveringsketen voor cacao op met boeren in Nicaragua. Het initiatief garandeert een milieuvriendelijke productie, een goede prijs én de zekerheid van een afzetmarkt voor jongere boeren.

Met het nieuwe project in Ivoorkust willen we ook in Afrika een echt duurzame cacaoproductie opzetten die de grondstof levert voor alle Boni-chocolade.

"Het is een belangrijke stap in de realisatie van het sectorakkoord ‘Beyond Chocolate’, dat de kwaliteit en duurzaamheid van Belgische chocolade wil versterken", zegt Abdulahi Aliyu, expert duurzame cacao bij Rikolto . "Concreet moet alle Belgische chocolade tegen 2025 voldoen aan een certificeringsstandaard. Tegen 2030 is er een ander objectief: de cacaoboeren een leefbaar inkomen garanderen."

Project ‘Living Income’

Ivoorkust is goed voor 40 % van de wereldwijde cacaoproductie maar de cacaoboeren verdienen er een inkomen dat ver onder de armoedegrens ligt.

Mieke Vercaeren, die de verduurzaming van de huismerken van Colruyt Group in goede banen leidt, ging op werkbezoek: “In de grote stad draait de economie op volle toeren, maar op het platteland is de tijd stil blijven staan. Er is geen water of elektriciteit. Er zijn amper scholen in de streek. We willen ons inzetten om de levensomstandigheden te verbeteren. Daarvoor is het belangrijk om samen te werken met alle betrokken partijen, om alle goede initiatieven die al bestaan beter op elkaar af te stemmen. De opbrengst van die efficiëntiewinst moet naar de boeren gaan.”

Sinds juni 2020 investeert Colruyt Group in de regio 3 jaar lang in een duurzame cacaoketen voor het eigen Boni-merk. "We startte met de jaarlijkse afname van 100 ton cacao, waarvoor we een zogenaamde living income-referentieprijs betalen. Bovenop de marktprijs betalen we een living income differential, een fairtrade- en kwaliteitspremie en een chocoladebonus. Het grootste deel van deze meerprijs gaat rechtstreeks naar de boer. Een deel gaat naar de coöperaties en de overheid zodat ook zij de noodzakelijke investeringen kunnen doen."

"Een beter inkomen voor de cacaoboeren vermindert het risico op kinderarbeid", zegt Abdulahi Aliyu van Rikolto. "Flankerende maatregelen zoals de diversifiëring van (landbouw)activiteiten en herbebossing (het project voorziet in de herbebossing van 1000 hectare grond, met 80.000 schaduwbomen, red.) zorgen voor een duurzamere basis van de cacaoproductie."

De opgedane inzichten uit dit project wil Colruyt Group gaan gebruiken om stap voor stap het hele chocoladegamma te verduurzamen.

Samenwerking

Die ambitie kan alleen waargemaakt worden door samenwerking tussen Belgische en Ivoriaanse partners: het IDH Sustainable Trade Initiative, chocoaldeproducent Puratos, Rikolto dat de boerenorganisatie en haar leden coacht, certificatieorganisatie Fairtrade, de Universiteit van Gent, de Ivoriaanse coöperatieve ECSP en de opleidingscentra Agro-Insight en Access Agriculture.

De totale investering over 3 jaar bedraagt € 525.000, waarvan € 150.000 van Colruyt Group komt. De eerste Boni-chocoladetablet van dit project ligt sinds november 2021 in de winkelrekken.

Dummy image

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws