Alyssa en Camille zijn 2 studenten voeding- en dieetkunde aan de Odisee hogeschool. Ze lopen stage op de methodeschool De Buurt in Gent. Deze school is 1 van de 5 Gentse scholen die meedoen met de begeleiding GoodFood@School. Op 10 maart, de internationale dag van de schoolmaaltijd, zetten ze een opmerkelijke actie op poten. Ik sprak hen over hun stage-ervaringen.
De Buurt is een kleine, gezellige basisschool met in totaal 120 leerlingen. Het schoolbeleid verschilt enigszins dan dat van een standaard basisschool, omdat er wordt gewerkt met leefgroepen waarin verschillende leeftijdsgroepen worden samengevoegd. Zo zitten bijvoorbeeld leerlingen van het 1e, 2e en 3e leerjaar samen in één leefgroep, waardoor ze leren met verschillende leeftijden samen te werken. De oudere kinderen kunnen gemakkelijk zorg dragen voor de kleinere kinderen.
Bij vakken zoals rekenen worden de groepen wel ingedeeld op leeftijd. De school bevindt zich in de nabijheid van de Rabotwijk, waar een rijke mix van culturen vertegenwoordigd is en dit weerspiegelt zich ook op de school. De school maakt ook nog veel gebruik van vrijwilligers.
Op deze school wordt er gewerkt met projecten waarbij de leerlingen aan het einde van het project een mooi resultaat aan familie en vrienden kunnen presenteren. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan verhalen en ervaringen uit de thuissituatie.
Als onderdeel van onze bijdrage aan het creëren van een gezondere omgeving op school, hebben we gewerkt aan het promoten van gezonde voeding in de brooddoos en als tussendoortjes. Daarvoor maakten we een affiche en toonden we wat gezonde en minder gezonde tussendoortjes kunnen zijn. Hiermee hopen we ouders te stimuleren om na te denken over wat ze hun kinderen meegeven naar school.
Daarnaast hebben we ook een educatieve activiteit ontwikkeld die we in alle klassen hebben uitgevoerd. Het doel hiervan was om de leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met gezonde voeding. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van leuke en effectieve leermiddelen zoals Vita Mike en De Proefkampioen. De activiteiten werden afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen.
Voor de kleuters maakten we bijvoorbeeld sokpoppen in de vorm van wortels en leerden we hoe ze hun eigen gezonde brooddoos kunnen samenstellen. Ze moesten een item kiezen en dit in een rode bak (ongezond) of groene bak (gezond) plaatsen. Voor oudere leerlingen hebben we de voedingsdriehoek behandeld en een Kahoot-quiz georganiseerd over verpakkingen.
Op 10 maart organiseerden we op de Internationale dag van de schoolmaaltijd een actie rond een gezonde brooddoos op school. Alle leerlingen werden gevraagd om met een lege brooddoos naar school te komen. Ze konden tijdens de middag hun brooddoos vullen met een gezond, smakelijk buffet.
Er waren ook enkele ouders die iets lekkers hadden gemaakt. De oudere leerlingen hielpen bij het bereiden van dit lekkere buffet. Ze vonden het fijn om te doen en waren fier op het eindresultaat. “Ik heb echt zoveel meer respect voor de kok nu”, zei een leerling. Missie geslaagd dus! De ingrediënten kwamen van onder andere ‘Let's Save Food’ en Lidl.
Ons doel is om kinderen en hun ouders bewust te maken van het belang van gezonde voeding en hen te laten zien dat gezonde voeding niet alleen lekker, maar ook betaalbaar kan zijn. We geloven dat het essentieel is om op jonge leeftijd te investeren in gezonde voeding, omdat dit een positieve invloed kan hebben op de rest van hun leven. We hopen ons steentje bij te dragen aan deze missie.
Heeft je school ook interesse om in te stappen in deze GoodFood@School-begeleiding?