Gezonde, duurzame voeding toegankelijk maken voor álle leerlingen: het is de droom van heel wat lokale besturen in Vlaanderen. Maar deze droom realiseren gebeurt niet zonder slag of stoot. Daarom bundelen tien Vlaamse steden hun kennis en ervaringen in een interstedelijk netwerk rond toegankelijke voeding op school, gefaciliteerd door Rikolto.
Heel wat steden zetten reeds initiatieven op om de toegang tot goede voeding op school te verbeteren, of zijn de mogelijkheden hiertoe aan het bekijken. Denk bijvoorbeeld aan Smakelijke Scholen in Antwerpen, Lekker(s) Op School in Gent, Superfood voor Jonge Helden in Roeselare, Schoolmenu in Vilvoorde of de GoodFood@School-pilootprojecten in Leuven. Deze initiatieven zijn belangrijke stappen vooruit. Maar daarnaast is het natuurlijk niet enkel belangrijk om actie te ondernemen, maar ook om na te gaan wat het effect van deze acties zijn en of de vooropgestelde doelen bereikt worden. Om ons hierrond te inspireren nodigden we, op het interstedelijk overleg op 31 januari, Prof. Hilde Bastiaens en Prof. Inge Glazemakers van de Universiteit van Antwerpen uit. Zij leidden ons in in de wondere wereld van de impactmetingen.
Een greep uit de zaken die bij ons zijn blijven hangen:
In ieder geval voldoende stof tot nadenken voor alle aanwezigen.