Onze samenleving maakt ons dik. Nu zelfs de allerjongsten steeds meer met overgewicht en obesitas kampen, kunnen we er maar moeilijk onderuit. Zolang onze voedselomgeving onveranderd blijft, kunt u daar zelf echter bitter weinig aan doen. Toch is er hoop: met gerichte investeringen kunnen we onze kinderen weer een gezonde toekomst garanderen.
1 op de 10 Vlaamse peuters heeft overgewicht. Een zorgwekkende trend, al komt die niet volledig als een verrassing: we leven in een samenleving waarin ongezonde voeding de gemakkelijkste keuze is. Momenteel kampt 34,3 procent van de Vlaamse volwassenen met overgewicht en 16,4 procent met obesitas. Als je weet dat die ongezonde eetgewoonten zo’n € 25 miljard aan ‘verborgen kosten’ kosten veroorzaken, is inzetten op preventieve gezondheidszorg dus meer dan ooit belangrijk.
De tips van Kind en Gezin rond gezonde voeding en meer beweging zijn nuttige eerste stappen. Voor echte maatschappelijke winst hebben we echter nood aan een overheid die gezonde keuzes aanmoedigt, van jongs af aan.
Vandaag is toegang tot gezonde voeding vooral een privilege. Maar liefst negen op de tien Vlamingen woont in een voedselmoeras, een buurt met meer ongezonde dan gezonde verkooppunten. Bovendien wordt ongezonde voeding sterk gepromoot en is het een stuk goedkoper. Dat maakt het voor veel gezinnen moeilijk om gezond te eten. Enkel wie over voldoende tijd, kennis en financiële middelen beschikt, kan consequent gezonde keuzes maken.
De symptomen van onze samenleving uiten zich steeds vroeger. Uit onderzoek blijkt dat slechts 12,6% van alle kinderen in de lagere school – ongeacht socio-economische achtergrond – aan de schoolpoort staat met een brooddoos die grotendeels gevuld is met voedingsmiddelen die aanbevolen worden in de voedingsdriehoek. Onze kindertijd is nochtans cruciaal voor de ontwikkeling van onze eetgewoonten. Willen we het tij keren, dan moeten we ervoor zorgen dat gezonde keuzes van jongs af aan de norm zijn.
Kinderen brengen het grootste deel van hun tijd door op de schoolbanken. Dat maakt van een schoolomgeving dé plek bij uitstek om gezonde eetgewoonten aan te moedigen. Door te investeren in een gezond voedingsaanbod op school, kunnen we alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, bereiken. De voordelen spreken voor zich: gezonde voeding versterkt de fysieke en mentale ontwikkeling, leerprestaties en kansen op de arbeidsmarkt.
Met een gezond en toegankelijk voedingsaanbod alleen komen we er echter niet. Het dichten van de gezondheidskloof vereist een allesomvattende aanpak, die leerlingen op een consequente manier in aanraking brengt met gezonde voeding: in de refter, de klas én buiten de schoolmuren. Goed eten is immers één ding. Er in de klas over leren helpt ons gezonde keuzes te maken, zowel voor onszelf als voor onze planeet.
Voor blijvende eetgewoonten is dan wel een omgeving nodig die die keuzes aanmoedigt. Dat vraagt een overheid die reclame voor ultrabewerkte voeding rond scholen beperkt en betaalbare gezonde opties promoot, ook in supermarkten.
In tijden waarin men – met reden – waarschuwt voor de gevaren van roken en alcohol, is het absurd dat er nog zo laks wordt omgegaan met ongezonde voeding en de gezondheidsproblemen die het met zich meebrengt. Heel wat Vlaamse steden nemen gelukkig al initiatieven om gezonde eetgewoonten bij kinderen en jongeren te bevorderen op school. Het wordt hoog tijd dat de Vlaamse en federale overheden hun verantwoordelijkheid nemen en dit verder ondersteunen. Voor de peuters van vandaag, én voor een gezondere toekomst voor ons allemaal.