Goed eten voor steden

Food Waste Fest brengt professionals en onderzoekers samen tegen voedselverspilling

September 3, 2024
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder

Op 25 september 2024 vindt het FOOD WASTE FEST 2024 plaats in het Belpaire Gebouw in Brussel. Dit evenement, georganiseerd door FoodWIN en Rikolto, brengt bedrijven, beleidsmakers en organisaties samen om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Relevanter dan ooit, ​​vermits er vanaf 2030 in de EU bindende doelstellingen om voedselverspilling te verminderen vastgelegd zijn.

Inspiratie uit de praktijk

Met inspirerende keynotes, interactieve workshops en waardevolle netwerkmogelijkheden dagen FoodWIN en Rikolto iedereen uit om anders naar voedselverspilling te kijken. Deelnemers krijgen de kans om te leren van experts en praktijkvoorbeelden te ontdekken die bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling.

Gerum Dujardin, expert horeca van FoodWIN: “Tijdens de workshops gaan we samen aan de slag en tonen we je creatieve manieren en praktische oplossingen om verspilling tegen te gaan. Bovendien is deze dag het uitgelezen moment om je netwerk uit te breiden met gelijkgestemde professionals die dezelfde passie delen voor een duurzamer voedselsysteem.”

Naast de workshops brengen verschillende keynote sprekers inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Zo deelt Philippe Schuler, voormalig Global Impact Manager Too Good To Go, inzichten over effectieve oplossingen tegen voedselverspilling. Bertrand Delubac, oprichter van JANINE, presenteert een circulair initiatief met Marriott Bonvoy Hotels. Verschillende experten van Artevelde Hogeschool en Stad Gent tonen hoe technologie ons helpt in de strijd tegen voedselverspilling. En Thibault Geerardyn, directeur van Rikolto in België, spreekt over het belang van samenwerking voor een duurzaam voedselsysteem.

Voedselverlies op de Europese agenda

Voor professionals en bedrijven die met voeding werken, is know how over het voorkomen van voedselverlies belangrijker dan ooit. Vanaf 2030 zijn er in de EU bindende doelstellingen om voedselverspilling te verminderen. Deze doelstellingen vereisen dat de lidstaten het afval in de voedselverwerking en -productie verminderen met 10%, en 30% in de kleinhandel, restaurants, voedseldiensten en huishoudens.

“En dat is nodig,” zegt Thibault Geerardyn, “want voedselverspilling heeft verstrekkende gevolgen op economisch, ecologisch en sociaal vlak. “Door minder te verspillen kunnen huishoudens wereldwijd enorm veel besparen. Bovendien beschermen we kostbare natuurlijke hulpbronnen zoals water en landbouwgrond, wat cruciaal is voor het behoud van biodiversiteit. Zo kunnen we meer mensen voorzien van voedzaam en betaalbaar voedsel.”

De samenwerking tussen Rikolto en FoodWIN benadrukt het belang van een ketenoverschrijdende aanpak om deze problemen aan te pakken.

Thibault Geerardyn: “We moeten meer dan ooit werk maken van ketenoverschrijdende samenwerkingen. Enkel zo kunnen we duurzaam ondernemen in een veerkrachtig voedselsysteem. Door onze krachten te bundelen, zoals FoodWIN en Rikolto recent deden, kunnen we effectiever werken aan een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem."
Inschrijven voor Food Waste Fest is gratis, maar inschrijven is verplicht: foodwin.org/foodwastefest/

Dummy image

Kom naar het Food Waste Fest

Deelname aan het Food Waste Fest is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Naar de inschrijvingspagina
No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws