Goed eten voor steden

FoodScienceClass helpt leerkrachten kennis rond voeding over te brengen

December 15, 2022
No items found.

Ongeveer 30% van alle broeikasgasemissies is afkomstig van ons voedselsysteem. Intussen wordt 30% van het geproduceerde voedsel verspild. Hoe kunnen we de jongeren de kans bieden om deze problemen aan te pakken? FoodScienceClass, een project gefinancierd door EIT, ging deze uitdaging aan door leerlingen de vaardigheden en tools te geven om bewuste voedingskeuzes te maken.

Nu het project achter de rug is, worden de kant-en-klare tools voor leerkrachten gelanceerd in het Engels, Spaans, Pools, Nederlands, Fins en Hebreeuws.

Kritisch denken om het voedselsysteem vorm te geven

Tijdens het driejarige project werden studenten aangemoedigd om samen met leerkrachten en onderzoekers uit de voedingssector de uitdagingen en mogelijkheden van onze voedselproductie te onderzoeken en kritisch te beoordelen. “Het is belangrijk voor ons dat leerlingen worden aangesproken als zelfstandige burgers, die kunnen communiceren over belangrijke wetenschappelijke issues die voor hen relevant zijn”, zegt Dr. Keren Dalyot, projectleider van de FoodScienceClass van het Technion in Israël.

“Jongeren uit Israël, Polen, Finland en België gingen aan de slag met realistische voedingswetenschappelijke vraagstukken en onderzochten hun eigen vooroordelen en misvattingen over voedsel”, vult Myrthe Peijnenborg aan, die zelf met Antwerpse scholen aan de slag ging.

Wetenschappelijke vaardigheden en communicatiemodules vormden de kern van het project. “Zo onderzochten jongeren de beste manieren om wetenschappelijke bevindingen te communiceren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van sociale media en andere kanalen.”

Daarnaast kregen de jongeren meer inzicht in de mondiale en lokale impact van voedsel. “Daarbij leren ze over de impact van het voedselsysteem op water, biodiversiteit, ontbossing en klimaatverandering, maar evengoed over de impact van de eigen voedselkeuzes.”

Gebruiksklare materialen voor leerkrachten die leerlingen laten denken en doen

Sinds 15 december zijn de materialen en leerplannen van FoodScienceClass beschikbaar voor alle leerkrachten en opvoeders. De kant-en-klare materialen zijn gratis beschikbaar in het Engels, Spaans, Pools, Nederlands, Fins en Hebreeuws, en richten zich op kinderen van 9 tot 14 jaar. Ze omvatten leerplannen over voedselverwerking, voedselverspilling, datageletterdheid, wetenschapscommunicatie en meer.

“De leerplannen van FoodScienceClass zijn belangrijke hulpmiddelen om op school over gezonde en duurzame voeding te leren. Ze brengen ons een stap dichter bij een gezondere generatie”, zegt Myrthe Peijnenborg, projectpartner van Rikolto in België.

Dummy image

Aan de slag met het lesmateriaal

Al het lesmatmeriaal dat ontwikkeld in het kader van #FoodScienceClass is beschikbaar in verschillende talen via de website van EIT Food.

Download het lesmateriaal

FoodScienceClass is een project dat wordt beheerd door EIT Food en medegefinancierd is door de Europese Unie. Het project werd uitgevoerd van 2020 tot 2022 met een samenwerking tussen vier landen (België, Finland, Israël en Polen) en zes partnerorganisaties: Technion (Israël), PAN (Polen), EUFIC (België), Rikolto (België), FoodBank (Polen), & VTT (Finland).

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws