Kleine boeren verdienden meer aan gecertificeerde groenten dan aan niet-gecertificeerde groenten in Vietnam. Rikolto werkte samen met het departement Landbouw- en plattelandsontwikkeling in Vietnam om een leidraad te ontwikkelen over hoe een participatief garantiesysteem (PGS) voor groentetelers kan worden opgezet.
In de veranderende voedselsystemen staan kleine boeren in Vietnam voor grote uitdagingen. Hoe kunnen ze toegang krijgen tot stedelijke markten door de kwaliteit en het volume te bieden dat consumenten en handelaren verlangen, en tegelijk de voedselveiligheidsvoorschriften te waarborgen?
Daarom is een van de belangrijkste strategieën van het Rikolto-programma het opzetten en ondersteunen van het beheer van participatieve garantiesystemen (PGS) met boerenorganisaties in vijf provincies, waaronder Hanoi, Ha Nam, Phu Tho, Da Nang en Vinh Phuc.
Enerzijds is het de bedoeling groentetelers te helpen over te schakelen op veilige productiemethoden, volgens de Basic Good Agricultural Practices (BasicGAP)-norm die door het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling is erkend. Anderzijds ondersteunen wij boerenorganisaties om effectief en onafhankelijk te functioneren.
Volgens een evaluatie van het participatieve garantiesysteem (PGS), dat in 2021 door het departement Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de provincie Ha Nam is uitgevoerd, verhogen boeren hun inkomen uit groenteteelt met behulp van een PGS in vergelijking met niet-PGS-gecertificeerde groenten en andere gewassen. De landbouwers in de provincie Ha Nam verdienen gemiddeld 110 tot 430 USD per maand met veilige groenten en biologische PGS-groenten, afhankelijk van het volume en het seizoen.
De evaluatie kaderde binnen het project "Building a sustainable vegetable value chain for smallholders in Ha Nam" dat Rikolto sinds 2017 uitvoert. Samen met de provinciale overheid van de provincie Ha Nam voerde Rikolto een reeks pilootprojecten uit met de boerenorganisaties Trac Van, Cat Lai en Thanh Son.
In de winter van 2020 paste de boerenorganisatie het PGS-systeem toe als intern controle-instrument om de correcte toepassing van de zogenaamde "GlobalGap"-standaard te garanderen voor kool.
Het Participatory Guarantee System is een systeem waarbij producenten - in dit geval boeren - beslissen om groenten te kweken en deze te toetsen aan een productie- en kwaliteitstandaard. Ze doen daarbij aan peer evaluatie. Ze gaan bij elkaar langs om het te hebben over het productieproces, best practices, Op deze manier ontstaan er boerenverenigingen die de peerevaluaties en bijhorende certificering op een meer pragmatische manier behandelen. Ook handelaren, de overheid en zelfs consumenten maken deel uit van dit certificeringsproces.
Een andere bevinding van de evaluatie is dat de meeste boerenorganisaties die het PGS-model toepassen, stabiele verkoopcontracten hebben met handelaren of bedrijfskantines. Vandaag leveren Trac Van en Cat Lai's groenten aan supermarkten in Hanoi en schoolkantines in de hele provincie.
Bij de lancering van het PGS-handboek zeiden de provinciale autoriteiten van Ha Nam dat zij de schaalvergroting van het model zullen blijven steunen. De conclusie van de autoriteiten was dat milieuduurzaamheid wordt gewaarborgd door te voldoen aan biologische of GAP-normen. Ook de nauwere banden met de gemeenschap die het Participatief Garanatiesysteem promoot, werden positief geëvalueerd.
In het lopende jaar, 2021, is het de bedoeling dat het PGS-systeem voor kwaliteitsbeheer wordt toegepast in meer boerenorganisaties zoals Thanh Tan en Thanh Liem.