Goed eten voor steden

Jeremiah uit Tanzania maakt werk van goed eten

December 18, 2024
No items found.
Dummy image

Steun Jeremiah

Jeremiah is één van de 9.000 boeren die betrokken zijn bij het G-STIC Climate Action Programma in Tanzania. Op 40 demonstratievelden verspreid over heel het land traint Rikolto hen, samen met haar partners, tot veerkrachtige boeren. Dankzij de trainingen zijn de boeren beter bestand tegen onvoorspelbare waterschaarste, wat hen consistente, kwaliteitsvolle oogsten oplevert en hun inkomen verhoogt. Zo werkt Jeremiah mee aan een betere verbinding tussen stad en platteland, wat de voedselzekerheid in Tanzaniaanse steden aanzienlijk versterkt. Steun hem tijdens de Week voor Goed Eten met een gift. Omdat jij een zak geeft om goed eten, kunnen Jeremiah en de andere boeren er elke dag werk maken.

Steun Jeremiah

Jeremiah Ayo is een 70-jarige groenteboer uit het Meru District in Arusha, Tanzania. Een stad van 617.000 inwoners in het noorden van het land. Net als 75% van de huishoudens in de regio is Jeremiah afhankelijk van landbouw voor zijn levensonderhoud.

Evident is dat niet. De landbouw in Tanzania staat fel onder druk door de klimaatverandering. De afgelopen decennia steeg de temperatuur met 1 tot 1,5°C en werden de weerpatronen minder voorspelbaar. Voor landbouwers is dat rampzalig. Regenpieken, met overstromingen als gevolg, worden afgewisseld door langere periodes van droogte. Dit leidt tot meer mislukte oogsten en producten van lage kwaliteit.

Onze familie is al generaties landbouwer, maar nooit eerder was de regen zo onvoorspelbaar. Als kind was ik onder de indruk van mijn ouders hun kennis over de wolken. Zij konden bijna foutloos de regen inschatten en het ideale zaaimoment kiezen. Vandaag moeten we het stellen met goed geluk, waardoor het zaaiproces een pak uitdagender is geworden en het risico op een mislukte oogst steeds groter wordt.

Boeren zoals Jeremiah worden zo gedwongen om over te schakelen op droogtebestendige, maar minder winstgevende gewassen zoals cassave. De hoge bevolkingsdichtheid maakt dat boeren het moeten stellen met kleine landbouwpercelen, waardoor armoede om de hoek loert bij mislukte oogsten.  

Om watertekorten op te vangen, gebruiken veel boeren inefficiënte irrigatietechnieken zoals open kanaaltjes en reservoirs aangedreven door dieselpompen. Dat leidt tot enorm veel waterverlies, hoge CO2-uitstoot en druk op de beschikbaarheid van water en voedsel in steden.

Goed eten is innovatie

De oplossing ligt bij goed waterbeheer en duurzame landbouwtechnieken, zodat boeren als Jeremiah zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Beperkte financiële middelen dwingen hen echter vast te houden aan verouderde irrigatietechnieken. Rikolto, Simusolar en de Vlaamse overheid werken daarom via het G-STIC Climate Action Programma in Tanzania aan een nieuw model voor duurzaam waterbeheer, waarbij boeren ondersteund worden met de nodige kennis, technologie en financiering.

De weersgrillen maakten van mijn beroep nattevingerwerk. De situatie leek uitzichtloos en je voelt je machteloos. De trainingen en nieuwe technologieën brachten hoop en gerichte oplossingen. Vandaag is mijn boerderij niet alleen productiever, maar ook veel duurzamer. Zo steeg bijvoorbeeld mijn oogst chilipepers van 6.000 naar 60.000 kg. Ongelooflijk welke impact druppelirrigatie heeft.

Dankzij dit programma ontdekte Jeremiah, samen met de 9.000 andere boeren, op een van de veertig demonstratievelden in Tanzania de voordelen van druppelirrigatie en waterpompen op basis van zonne-energie. Deze vorm van irrigatie brengt water druppelsgewijs rechtstreeks naar de wortels van de plant, waardoor open kanalen overbodig worden. De techniek verbruikt tot 70% minder water en vermindert de verdampingsgraad tot 90%. Hierdoor is er meer water beschikbaar voor andere economische activiteiten en sociale doeleinden. De overgang van dieselmotoren naar pompen op hernieuwbare energie draagt bovendien bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Tijdens trainingen leerde Jeremiah over het toepassen van druppelirrigatie, het aanbrengen van een beschermende mulchlaag en technieken om regenwater efficiënter op te vangen. Jeremiah teelt hierdoor niet alleen kwaliteitsvollere groenten die hem meer inkomen opleveren, hij is ook beter gewapend tegen de aanhoudende droogtes.

Maar de positieve effecten reiken verder dan Jeremiah’s familie. Naarmate meer boeren duurzame landbouwpraktijken omarmen, wordt de voedselketen veerkrachtiger. Dat is nodig, want het inwonersaantal van Arusha wordt tegen 2050 verwacht te stijgen van 617.000 naar bijna 1.4 miljoen.  

Mijn strijd met het klimaat deel ik met duizenden andere boeren. Onze uitdagingen zijn hetzelfde en alleen kunnen we de steden niet voeden. Vandaag voel ik me ambassadeur van duurzame landbouwtechnieken en wil ik anderen helpen. Mijn leeftijd laat me niet toe om nog decennia verder te boeren, maar ik kan wel mijn kennis doorgeven aan de volgende generatie. Jonge boeren zijn de toekomst, maar dan moeten we ook een toekomst voor hen ontwikkelen.

Door boeren te ondersteunen, zorgen we ervoor dat de inwoners van steden zoals Arusha toegang blijven hebben tot gezonde, betaalbare en verse groenten. Om te zorgen dat ook kleinere boerderijen blijvende impact kunnen maken, zetten we samenwerkingen op met financiële instellingen. Zo kan Jeremiah rekenen op kredieten en financiële coaching. Daarnaast werkt Rikolto met de lokale autoriteiten aan ondersteunende beleidsmaatregelen. Via communicatiecampagnes leren meer boeren over de nieuwe irrigatietechnieken.

Goed eten is voedselzekerheid

Maar Arusha is niet de enige stad die worstelt met de gevolgen van klimaatverandering. Steden kunnen een belangrijke motor zijn in de sprong naar duurzame voedselsystemen, omdat ze dé plek zijn waar politieke en economische besluitvorming gebeurt. In 2015 ondertekende Arusha, samen met 114 andere steden wereldwijd, daarom het Milan Urban Food Policy Pact, een kennisnetwerk dat de ontwikkeling van een stedelijk voedselbeleid ondersteunt.

Door samen te werken met steden, partners en boeren zoals Jeremiah, willen we van Arusha een voedselslimme stad maken met een inclusief, veilig en duurzaam voedselsysteem. In 2018, werd zo het Arusha Food Safety Initiative opgezet dat zorgt voor  betere toegang tot betaalbare, voedzame en veilige voeding, zonder hierbij het lokale ecosysteem te schaden.

Het druppelirrigatieproject heeft op die manier al een enorme impact gehad op de economische en ecologische veerkracht van de stad. Dankzij de opleiding van Rikolto is Jeremiah vandaag zelf ambassadeur en traint hij andere boeren in Good Agricultural Practices (GAP). Dankzij de nieuwe technologieën hoopt Jeremiah tegen 2026 zijn velden te zien floreren en zijn verse producten tot ver buiten Arusha te kunnen leveren.  

Zijn verhaal bewijst dat goed eten in de stad verder gaat dan alleen voedselproductie. Met jouw hulp kunnen we samen blijven bouwen aan duurzame gemeenschappen en een veerkrachtig, toekomstbestendig voedselsysteem.

Doe mee aan de Week voor Goed Eten

Van 10 tot 19 januari 2025 zetten we tijdens de Week voor Goed Eten het recht op goed eten in de kijker, samen met de mensen die er elke dag werk van maken. Jouw steun geeft een krachtig signaal aan politici en bedrijfsleiders om van goed eten een prioriteit te maken in het beleid, in de winkel en op school. Je helpt Rikolto om zich daarin vast te bijten en wereldwijd samenwerkingen op te zetten met mensen, zoals Jeremiah.

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws