Jonge boeren uit Centraal-Amerika nemen deel aan de het vormingsproject Technologie voor cacaoproductie in agroforestry-systemen. Daar leren ze onder andere hoe ze de productiemethoden van de cacaoteelt moderniseren en hun inkomsten verhogen door aan ecologische, duurzame landbouw te doen.
Cacao heeft een lange geschiedenis in de regio, waar het product op een gegeven moment zo waardevol werd dat het diende als betaalmiddel. Daarnaast is cacao een basisproduct en de prijs ervan varieert naargelang de vraag en het aanbod op de markt. Het behoud van cacao en de cacaoproductie worden bepaald door hoe jongeren vandaag aan landbouw doen. Ze moeten de veerkrachtige, duurzame cacaoteelt in stand houden tijdens en na de generatiewissel die momenteel plaatsvindt. Dat is ook de reden dat het vormingsproject is opgestart.
Voor de Salvadoraanse César Orellana is het een kans om zichzelf te verbeteren. “Nu ik het vormingsproject voltooid heb, kan ik als producent mijn kwaliteiten gebruiken om zowel op persoonlijk als op maatschappelijk vlak bij te dragen aan de leidende rol van de cacaosector in mijn regio.”
Meer dan 28 jonge boeren leren in het vormingsproject hoe ze hun capaciteiten versterken wat cacaoproductie via agroforestry systemen betreft. Dat is een landbouwsysteem waar bomen of struiken gecombineerd worden met een landbouwgewas of landbouwdieren op eenzelfde perceel. Die hebben dan een positieve of neutrale invloed op elkaar om de landbouw te bevorderen. De boeren komen in contact met het vormingsproject via verschillende coöperaties zoals Ríos de Agua Viva en La Campesina uit Nicaragua, en producentenorganisaties uit Honduras, El Salvador en Guatemala. Het project duurt een maand en bestaat uit zes modules:
"Mijn familie is afhankelijk van de inkomsten van onze cacaoproductie. Door dit project konden we de kwaliteit van onze gewassen verbeteren." - Nayeli Larios, jonge producent uit Nicaragua
Tot dusver zijn vier cacaodiploma's uitgereikt, die in het kader van het programma een impact hebben gehad op het leven van meer dan honderd jonge cacaoboeren uit Honduras en Nicaragua.
Voor het vormingsproject werkt Rikolto samen met La Campensina, de Collibri Foundation van Colruyt, de Centro Universitario Regional del Litoral Atlántico (UNAH), en Universidad Nacional Autónoma de Honduras (CURLA).
Het vormingsproject vindt plaats in de vestigingen van CURLA. De lessen worden gegeven door lokale docenten en fermentatie- en oogstspecialisten van het Zwitserse bedrijf Chocolats Halba. De jonge boeren leren er hoe ze hun inkomsten diversifiëren en verhogen, boerenorganisaties in hun gemeenschap versterken, en hun capaciteiten en technische kennis verbeteren op het gebied van duurzame productie. Tegelijkertijd leren ze te werken in de omstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering.
Het uiteindelijke doel is dat jonge cacaoboeren zich ontpoppen als leiders van de duurzame ontwikkeling van de cacaosector in Centraal-Amerika.
"Mijn droom is dat de volgende generaties altijd het verlangen en de motivatie zullen voelen om in de cacaoteelt te werken en zo de maatschappij en het milieu helpen." - César Orellana, cacaoboer
Kom meer te weten over het vormingsproject en over de dromen van de jonge cacaoboeren van de toekomst!