Jonge ondernemers in West-Afrika staan voor veel uitdagingen. Zo hebben ze vaak geen toegang tot leningen, omdat ze bijvoorbeeld geen uitgewerkte bedrijfsplannen of projecten hebben. Er wordt ook van ondernemers verwacht dat ze baanbrekende bedrijfsplannen voorstellen, terwijl de meesten alleen een eigen bedrijf beginnen omdat ze het geld nodig hebben.
Amza Koudougou is een van die jonge ondernemers in West-Afrika. Hij besloot zijn eigen agrifood bedrijf te beginnen. Ondernemen begon voor Amza als een manier om zich te onderhouden. Ondertussen groeide het uit tot zijn manier om andere mensen te helpen en innovatie te belonen.
Pluimveehouderij wordt op een traditionele manier gedaan in Afrika. Toch zijn agrifood bedrijven populair onder jonge ondernemers uit de regio. Het risico op faillissement is groot door de scherpe competitie. Om dat probleem op te lossen, startte Enabel de samenwerking met Rikolto, Trias, SOS Faim, FRA/CES en Initiative Tenkodogo. Uit die samenwerking kwam het project PACE-DID. Het is een programma ter verbetering van het concurrentievermogen en ter ondersteuning van inclusieve en duurzame start-ups in Centre-Est, een regio in Burkina Faso. “Enabel zorgde ervoor dat we kunnen samenwerken met de andere organisaties om de uitdagingen op te lossen waarmee jonge ondernemers, vooral vrouwen en mindervaliden, dagelijks geconfronteerd worden als ze een bedrijf willen opstarten”, zegt Hamado Tapsoba, regionale directeur van Rikolto in West-Afrika.
Het project begon in maart 2021 en en biedt veel kansen voor beginnende ondernemers.
“Ik wilde een productiebedrijf opstarten om broedmachines voor pluimvee te maken. Ik wist dat de pluimveebedrijven in de regio werken met geïmporteerde broedmachines die snel stuk gaan en veel kosten om te repareren. Ik kon eerst niet geloven dat ik geselecteerd was om mijn bedrijfsplan te realiseren. Toen ik van Enabel hoorde dat ik erbij was, besefte ik dat het nu voor écht was, en dat ik me voor de volle 100% moest inzetten voor mijn start-up”, zegt Amza.
In totaal waren er 100 jonge ondernemers, waaronder Amza, die via een hackathon geselecteerd werden om hun bedrijf op te starten. De ondernemers volgden een aantal workshops, waaronder modules over boekhouding en financieel beheer, marketing, marktanalyse, ontwikkeling van een inclusief bedrijfsmodel, kwaliteitsbeheer, mobilisatie van financiële middelen, projectontwikkeling, spreken in het openbaar en persoonlijke ontwikkeling. De ondernemers kunnen de kennis die ze opdoen tijdens de workshops meteen toepassen in hun bedrijven.
"Ik heb van de sessie over persoonlijke ontwikkeling geleerd dat je de eerste stappen zelf moet zetten als ondernemer. De steun van anderen komt later”, zegt Amza. De jonge ondernemer kon eindelijk zijn bedrijfsplan ontwikkelen met de hulp van een coach.
De kwaliteit van zijn plan en de argumenten waarmee hij zijn projectidee verdedigde, overtuigden de jury van de hackathon ervan hem te selecteren en een subsidie toe te kennen zodat hij zijn bedrijf kon financieren.
Amza kon voor zijn bedrijfskapitaal een leningsovereenkomst sluiten met Graine SARL, een in de regio gevestigde financiële dienst. Amza verzekerde dat hij het bedrijfsplan voor zijn start-up binnen 3 maanden zou realiseren. Met de subsidie die hij ontvangt, kan hij de materialen voor zijn bedrijf aankopen. “We werken met een subsidie met kredietvereiste. De ondernemer moet eerst een bepaalde hoeveelheid bedrijfskapitaal hebben voordat de subsidie wordt overgemaakt”, zegt Michel Simpore van Rikolto die het project coördineert. Dat is een ontwikkelingsprogramma van Rikolto en partners met als doel bij te dragen aan economische en sociale ontwikkeling van jongeren, vrouwen en mindervaliden in Centre-Est.
“Mijn bedrijf biedt veel potentieel, daar ben ik zeker van. Ik hoop mijn bedrijf over 2 jaar helemaal te transformeren naar een trainingscentrum. De ondersteuning en inspiratie van dit project zijn onbetaalbaar”, vertelt Amza lachend.