“Wij geven wél een zak om goed eten.” Met die slogan lanceert Rikolto haar campagne de Week voor Goed Eten (10 tot 19 januari). Rikolto-ambassadeurs verkopen in heel Vlaanderen zakken vol goed eten met producten van lokale handelaars en boeren. Daarmee roepen ze op om van gezonde, duurzame voeding een prioriteit te maken in het beleid. Een rapport toont hoe steden met een voedselstrategie verschillende maatschappelijke uitdagingen tegelijk aanpakken. Toch blijven veel kansen onbenut door onvoldoende coördinatie en middelen.
“Niemand geeft een zak om goed eten. Of zo lijkt het toch”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto. “Onderzoek toonde eerder al dat schoolomgevingen gedrenkt zijn in reclame voor ongezonde voeding en dat slechts een derde van de brooddozen evenwichtig gevuld is.” Ook in de supermarkt is duurzame, gezonde voeding nog lang niet de makkelijkste keuze. “Het Superlijst-onderzoek toonde aan dat supermarkten meer moeten doen voor milieu en mensenrechten in hun aanvoerketens.”
(lees verder onder de afbeelding)
Tijdens de Week voor Goed Eten maakt Rikolto duidelijk dat heel veel mensen wél een zak geven om goed eten. Zo kan je voor 10 euro een Rikolto-winkelzak kopen met de boodschap ‘ik geef om goed eten’. Op meer dan 45 locaties kan je ook een winkelzak vol goed eten bestellen, gevuld met producten van lokale boeren en handelaars.
“Met deze actie brengen onze vrijwilligers niet alleen goed eten op het bord van mensen, maar tonen ze ook het gezicht van de mensen die er elke dag voor in de weer zijn”, zegt Jelle Goossens. Je betaalt de deelnemende boeren en handelaars een eerlijke prijs voor hun producten. De opbrengst van de actie gaat naar de projecten van Rikolto om wereldwijd te werken aan een eerlijk, transparant en milieuvriendelijk voedselsysteem. “Zo gaat lokale solidariteit hand in hand met internationale solidariteit.”
(lees verder onder de afbeelding)
Met deze acties wil Rikolto zoveel mogelijk mensen een signaal laten geven om van goed eten een topprioriteit te maken in het beleid, in de winkel en op school. “Zo sla je veel vliegen in één klap”, legt Jelle Goossens uit. “Want goed eten is de goedkoopste gezondheidszorg, het is inkomen voor miljoenen boerenfamilies, een krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering en het verbindt mensen, van stad tot platteland.”
Steden kunnen daarbij een voortrekkersrol spelen. “Lokale besturen worden vaak als eerste geconfronteerd met uitdagingen in de samenleving,” legt Jelle Goossens uit. “Denk aan scholen waar kinderen die slecht gevoed zijn, een overdaad aan fastfood die veel zwerfvuil veroorzaakt, armoede,… ”
Wereldwijd werkt daarom Rikolto met 37 steden samen om die uitdagingen aan te pakken via voeding. In een rapport dat verschijnt naar aanleiding van de Week voor Goed Eten worden ervaringen uit Antwerpen, Leuven en Gent geëvalueerd. Deze steden werken met hun voedselstrategie onder andere aan herbestemming van voedseloverschotten, betere maaltijden in scholen en ziekenhuizen, meer voedselproductie in en rond de stad en innovatief ondernemerschap,… “Door samenwerking tussen burgers, ondernemers, scholen, boeren en stadsdiensten groeiden kleine projecten uit tot impactvolle initiatieven die nieuwe jobs creëren en gezonde voeding toegankelijk maken, ook voor kwetsbare burgers.”
(lees verder onder de kader)
Verschillende steden en gemeenten hebben de afgelopen jaren een voedselstrategie ontwikkeld. Er zijn mooie realisaties te vieren. Tegelijkertijd staan steden en gemeenten voor diverse uitdagingen en blijft het een voortdurende oefening om de impact duurzaam en structureel te verankeren. Wat leren we uit de praktijk in de steden Antwerpen, Leuven en Gent?
Met dit rapport wil Rikolto iedereen inspireren die verantwoordelijkheid draagt over het voedselbeleid op verschillende beleidsniveaus. Zo hopen we bij te dragen aan de versterking van een gezond en duurzaam voedselsysteem.
Toch lopen steden tegen uitdagingen aan. Jelle Goossens: “Voedselbeleid zit nu verspreid over verschillende bevoegdheden zoals landbouw, klimaat, economie, sociaal beleid en onderwijs, die onvoldoende praten met elkaar. Iedereen doet dab iets, maar het sluit niet goed op elkaar aan.” Daarnaast werken lokale, Vlaamse en Europese overheden niet altijd goed samen.
Coördinatie is dus cruciaal. In de aanbevelingen stelt Rikolto daarom voor om op lokaal niveau een schepen van voeding aan te stellen en op Vlaams niveau een minister van voeding. “Dan heb je iemand die verantwoordelijk is om de samenhang in het beleid te garanderen om via voeding te zorgen voor een sterkere economie, beter onderwijs en gezondere burgers”, besluit Jelle Goossens.
Ga naar de pagina van de Week voor Goed Eten