Chefkok Seppe Nobels en Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) slaan de handen in elkaar voor het project GoodFood@School. Doel? Van gezonde en duurzame voeding op school de normaalste zaak van de wereld maken. Op 29 mei werd de samenwerking gelanceerd met een Belgische week in het Technisch Instituut Heilige Familie in Brugge: een week lang serveert de schoolkeuken Belgische klassiekers naar een duurzaam recept van Seppe Nobels.
"Ik geloof heel erg in jongeren als de change makers van morgen", zegt Seppe Nobels. "Jongeren moeten vragen durven stellen over wat ze eten. Je hebt het recht om te weten wat je eet, waar je eten vandaan komt en welke impact het heeft op je gezondheid en onze planeet. Ik wil niet iemand overtuigen die al 40 jaar dagelijks een berg aardappelen eet en weinig groenten. Maar kinderen en jongeren daarentegen, daar heb je nog een invloed op."
Daarom wordt Seppe Nobels het gezicht van GoodFood@School: het ambitieuze programma van Rikolto, Fairtrade Belgium en GoodPlanet om tegen 2021 in alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid tegen hebben, zowel in de keuken als in de klas. "Voeding op school is een enorme hefboom om ons voedselsysteem rechtvaardiger, milieuvriendelijker en gezonder te maken", zegt Myrthe Peijnenborg van Rikolto (Vredeseilanden). "Willen we een groeiende wereldbevolking op een duurzame manier voeden, is dat geen luxe maar een noodzaak."
Op Knack Weekend legt Seppe Nobels uit waarom hij zijn schouders onder GoodFood@School zet.
Om te onderzoeken hoe je dat in de praktijk waar maakt, werden in vier scholen 'School Food Labs' opgestart. Een van die labs is het Technisch Instituut Heilige Familie in Brugge. "We zijn gestart met een aantal nieuwe acties, experimenten, rond duurzame voeding", vertelt Tom Ledoux, adunct-directeur van de school. "Onder begeleiding van Rikolto (Vredeseilanden) stak de directie, het gezondheidsteam, de leerlingen en Scolarest (de afdelingen scholencatering binnen Compass Group) de koppen bij elkaar om stapsgewijs voor duurzame voeding te kiezen."
Zo gebeurde er eerst een afvalmeting. Leerlingen verzamelden alle voedselresten in doorzichtige bakken. "Zo zag je goed wat er zoal op een dag wordt weggegooid. Wat bleek? Op een week gingen zo’n 103 maaltijden zonder pardon in de vuilnisbak. Eten dat al een hele weg had afgelegd, van boer tot bord. Al die inspanning voor niets!" De leerkrachten voeding en chefkok Kevin volgden ook een workshop gastronomisch plantaardig koken.
"Als je een beetje ballen aan je lijf hebt, dan spring je vandaag op de kar van gezonde voeding."
Dit schooljaar eindigen we met iets speciaals: GoodFood@School Belgian Style. Tijdens de week van 28 mei tot 1 juni serveert de keuken Belgische klassiekers, maar dan in een GoodFood-jasje. Het idee kwam van de leerlingen... en het inspireerde chefkok Seppe Nobels om de typisch Belgische gerechten te pimpen.
Op 29 mei kookte Seppe samen met chef Kevin, de kok van de school, voor de leerlingen: Underground Orloffgebraad met wortelen (met kalkoen). "Ik besef heel goed dat het verre van makkelijk is om gezond te koken voor grote groepen, maar er is beweging", zegt Seppe Nobels. "Uiteindelijk doet iedereen wat ie wil, maar als je een beetje ballen aan je lijf hebt, dan spring je vandaag op de kar van gezonde voeding. De situatie zoals ze vandaag is – toenemende zwaarlijvigheid en een veel te grote ecologische voetafdruk - moet een wake up call zijn."
Meer info: www.goodfoodatschool.be
Nina, de lifestyle-rubriek van Het Laatste Nieuws, deelde enkele Belgische klassiekers volgens een recept van Seppe Nobels.
Chefkok Kevin van het Technisch Instituut Heilige Familie legde op Radio 2 uit hoe hij de recepten van Seppe Nobels omturnde naar een grootkeukenversie.