Voor de Week van de Peulvrucht (6-12 februari) maakte ik voor mijn collega's Harira: een pittige Marokkaanse groentesoep met kikkererwten. Hieronder vind je het recept dat ik gebruikte.
Voor deze soep gebruikte ik het recept van Joan Nathan. Hieronder heb ik het even vertaald naar het Nederlands.
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui, selderij en wortels tot de ui doorschijnend wordt en bruin begint te worden (ongeveer 5 tot 10 minuten). Voeg de kurkuma, komijn, harissa of chilivlokken, 1 theelepel zout, 1 kopje peterselie, 1 kopje koriander, tomaten en de bouillon of het water toe en breng het geheel aan de kook.
Als je de geweekte kikkererwten gebruikt, laat ze dan uitlekken en voeg ze toe aan de pan. Laat 25 minuten onafgedekt sudderen, voeg dan de linzen toe, een theelepel zout en een theelepel peper. Laat sudderen tot de kikkererwten en linzen gaar zijn (ongeveer 20 minuten).
Als je kikkererwten uit blik gebruikt, laat je de eerste 25 minuten sudderen achterwege en voegt je ze samen met de linzen toe.
Klop de bloem, het ei en het citroensap door 2 kopjes (470 ml) water. Roer door de soep. Laat de soep nog ongeveer 5 minuten koken en serveer ze, bestrooid met de resterende koriander en peterselie. Bied wat extra harissa aan in een bord.