Op dinsdag 8 december kon u in het Kaaitheater in Brussel terecht voor The Foodture. Tijdens het namiddagprogramma werd dieper ingegaan op de uitdagingen waar onze landbouw- en voedingssector voor staat. Een voor de gelegenheid volgelopen Kaaitheater was getuige van een boeiende en gevarieerde namiddag die kundig in goede banen werd geleid door Ann De Bie. Jan De Smet zorgde voor enkele gesmaakte muzikale intermezzo's. Hieronder een korte bloemlezing
Sam Magnus (Jonge boer-Groene kring) : “Ik zit tussen hamer en aambeeld. Iedereen in Europa moet verduurzamen, maar de rest van de wereld volgt niet. Omdat die inspanningen niet vertaald worden in een betere prijs krijg ik mijn investeringen niet voldoende terugverdiend. De consument wordt overspoeld met labels, maar blijft vooral geïnteresseerd in één label, het prijslabel. “
Sabien Windels (Jonge consument -Generation T/The Shift) : “Ik zie een toenemend enthousiasme bij jongeren voor tuinieren en landbouw. Er komen steeds meer kritische consumenten. Daar ligt volgens mij de toekomst.”
Ons voedingssysteem staat vandaag ernstig onder druk. Door grondstoffenschaarste, klimaatverandering, bevolkingsgroei, veranderende consumptiepatronen, prijsdruk doorheen de keten,… Het besef groeit dat er nood is aan een meer sociaal, ecologisch en economisch duurzaam voedingssysteem. De ‘hoe’ vraag dringt zich vervolgens op. Er zijn vele pistes waarop producenten, voedingsverwerkende bedrijven, supermarkten en consumenten kunnen inzetten om duurzame voedselsystemen te gaan realiseren in de dagdagelijkse praktijk, en van duurzame voeding geen niche maar een mainstream gegeven te maken.
De brochure "Duurzaam inkopen doe je zo" kan je hier lezen of downloaden. Lees hier het persbericht.
“Ik hoop dat we met z’n allen vertrokken zijn voor een duurzaam traject rond duurzaam inkopen. En daarmee bedoel ik, duurzaam in de tijd. We hoeven morgen geen krantenkoppen te halen, ons objectief situeert zich op een langere periode.”