In oktober 2020 startte Rikolto in Indonesië een samenwerking op met de Badami Foundation, Parahyangan University en Ketapang Kita. Doel? Innovatieve oplossingen ontwikkelen die de toegang tot betaalbaar voedsel verbeteren en het groeiende probleem van voedselverspilling in Bandung aanpakken. Zo ontstond een platform waar mensen voedsel kunnen delen, dat tegelijk de gebruikers stimuleert om aan stadslandbouw te doen en hun afval beter te beheren.
Indonesië is de op één na grootste voedselverspiller ter wereld. Jaarlijks produceert het land 13 miljoen ton voedselafval. De stad Bandung produceert alleen al 1.447 ton afval per dag, waarvan 63% organisch is. Badami food sharing, gelanceerd in december 2020, biedt een innovatieve oplossing om voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd diegenen te ondersteunen die het het hardst nodig hebben. Badami verbindt voedselleveranciers en consumenten via hun platform dat zowel functioneert als marktplaats voor kleine en middelgrote ondernemingenen als donatiehub voor het delen van voedseloverschotten.
In april 2021, vier maanden na de start, heeft Badami voedseloverschotten gedoneerd aan meer dan 1.558 mensen, waardoor 779 kilo voedsel is bespaard dat anders op vuilstortplaatsen terecht zou komen. Die snelle resultaten zijn het gevolg van een sterke samenwerking tussen het stadsbestuur, de katholieke universiteit van Parahyangan, steun van Rikolto en de gretige deelname van de gemeenschap.
Badami slaat een brug met het ministerie van Landbouw en Voedselzekerheid en het ministerie van Communicatie & Informatica. Het platform past perfect in het lopende stadsprogramma voor voedsel. Het werd onlangs ook opgenomen in het Bandung Smart City programma, waarmee het stadsbestuur innovatieve tech-gebaseerde oplossingen wil stimuleren om stedelijke uitdagingen aan te pakken en zo het leven van de inwoners van Bandung te verbeteren.
Met die steun van de overheid kan Badami meer bekendheid krijgen. Op internationaal niveau werd Badami ook een van de initiatieven die door het Milan Urban Food Policy Pact (MUFPP) comité werden geselecteerd als onderdeel van de Milan Pact Awards 2020.
Om meer mensen te inspireren tot een betere omgang met voedsel, worden in het kader van dit project ook bewustmakingsactiviteiten georganiseerd via diverse sociale-mediaplatforms. Onder leiding van het team van de Parahyangan University wordt op social media vooral aandacht besteed aan eenvoudige, praktische tips om voedselverlies tegen te gaan.
Een ander hoogtepunt is de lancering van "Tiwi & Pusaran Kehidupan", een boek geschreven door Tini Martini van Ketapang Kita in februari 2021. Dit boek is een educatief instrument om kinderen te leren over de biologische cyclus en hen van jongs af aan te leren voor het milieu te zorgen.
"Er is momenteel geen ander digitaal platform in Indonesië waarbij verschillende voedselproducenten zoals supermarkten, hotels, restaurants, cafés, bakkerijen en caterings direct betrokken zijn. Door meer leden van de gemeenschap te betrekken, kan het delen van voedsel onderdeel worden van de cultuur die een zorgzame omgang met voedsel bevordert."
Negen van de tien kleine en middelgrote ondernemingen in Indonesië worden tijdens de pandemie geconfronteerd met een lagere vraag, zo blijkt uit onderzoek van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en het Instituut voor Economisch en Sociaal Onderzoek van de Universiteit van Indonesië (LPEM). Badami heeft niet alleen de voedselverspilling teruggedrongen, maar verhoogde ook de inkomsten van de kleine en middelgrote ondernemingen doordat mensen voedsel konden kopen dat aan mensen geschonken wordt die er het meest nood aan hebben.
Vina is een onderneemster en een specialist in het organiseren van evenementen. Zij heeft een uitgebreid netwerk van voedselverkopers door jarenlang voedselmarkten en -festivals in Bandung te organiseren. Samen met Badami maakte ze deel uit van het comité en nodigde ze veel bedrijven uit haar netwerk uit om deel te nemen aan het programma. Tijdens het Bandung Virtual Food Festival op 21 februari 2021, kregen tien bevriende ondernemers uit Vina's netwerk al meteen overschotten verkopen.
"Ik ben heel blij dat ik bij Badami betrokken ben. Ik kan anderen helpen en tegelijkertijd kleine ondernemers sterker maken. Vanmorgen nog hebben we voedsel kunnen schenken aan een weeshuis in de buurt."
Een multistakeholderbenadering is essentieel om een sprong te maken in het terugdringen van voedselverlies en het versterken van het voedselsysteem. Met de steun en inzet van partners blijft Badami groeien. In april 2021 waren er al 101 voedselverkopers die 241 producten aanbieden aan 1.028 geregistreerde gebruikers op het platform.
Naast de ontwikkeling van een platform voor het delen van voedsel, leert het project ook gemeenschappen in Bandung om hun eigen moestuin te maken en zo hun organisch afval te verminderen. Het stadslandbouwproject, dat de naam "School of Life" ("Sekolah Kehidupan") kreeg, volgt de principes van "Human-Centered Design". De inwoners worden van in de beginfase betrokken om het vraagstuk rond voedselverspilling in hun buurt aan te pakken.
De "School of Life" werd uitgevoerd in verschillende subdistricten in Bandung, waaronder Cikutra, Jamaras, Cisaranten Kulon, en Ciumbuleuit. Leren en input verzamelen uit elke wijk was van cruciaal om tot doeltreffende oplossingen te komen. De activiteiten bestaan uit workshops rond composteren en tuinieren. Alle activiteiten gingen door onder een strikt gezondheids- en veiligheidsprotocol om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.
"Sinds ik bij de School of Life ben, ben ik meer voedsel gaan verbouwen in mijn tuin. In mijn wijk, Jamaras Asri, hebben we geleerd afval te scheiden, eco-enzymen te maken en zeep en kaarsen te maken van gebruikte bakolie. Daarvoor wist ik niet dat afval zo nuttig kon zijn. We besparen zo bovendien veel geld." - Endang Puji Lestari, Jamaras Asri
In de loop van zes maanden kon onze partner Ketapang Kita 150 huishoudens warm maken voor stadslandbouw. De stadslandbouw leverde maar liefst 542 kilo groenten en fruit op, wat gezinnen voedzaam voedsel opleverde en de uitgaven voor het kopen van vers voedsel verminderde. Stadslandbouw had ook een aanzienlijk effect op de vermindering van voedselverspilling: meer dan 3,3 ton voedselafval werd bespaard en verwerkt tot organische meststof.
"Nu ben ik in staat om melasse en eco-enzymen te maken van voedselafval. Ik gebruik 'melasse' als vloeibare meststof en om vieze geurtjes te verwijderen. En eco-enzymen gebruik ik voor heel veel dingen: mijn kleren wassen, ontsmetten, vloeren schoonmaken, als luchtverfrisser en zelfs om mijn wonden te genezen." - Nani Mulyani, student aan de School of Life, Cikutra sub-district
Maar naast deze gunstige effecten zorgt stadslandbouw ook hier voor een sterk samenhorigheidsgevoel in de gemeenschap. We kunnen enkel trots zijn op de prestaties van de studenten van de School of Life en de manier waarop ze uitgroeiden tot changemakers in hun buurten.
Dit project, gefinancierd door de stichting Vandersypen, maakt deel uit van het Food Smart City-programma van Rikolto en onze reactie op COVID-19 om partners en gemeenschappen te ondersteunen bij het opzetten van innovatieve oplossingen die ons voedselsysteem op lange termijn transformeren.