Kennis hebben over gezonde en duurzame voeding is één ding, maar kan je daar ook zelf mee aan de slag? Iedereen zal uiteindelijk een eigen potje moeten koken. En willen we dat dit een gezond en duurzaam potje is, kunnen we er niet vroeg genoeg mee beginnen.
Daarom zit er in het project ‘van buurt tot (school)bord’ dat we met Antwerpse scholen uitrollen ook een kookworkshop. Er werd aangeleerd hoe je zoveel mogelijk eten van de vuilnisbak redt.
De leerlingen van Maatschappij en Welzijn van het IMS kregen eerder les over het tegengaan van voedselverspilling en waarom dit zo belangrijk is. Hoog tijd voor de “walk your talk”. Hoe pak je dit nu aan in de keuken? Niemand beter dan Elke van Het Kabinet van Gezonde Zaken om ons dat te leren.
We gooien vaak vervallen eten weg. Maar dat niet alleen. Ook perfect eetbare delen van groenten en fruit belanden in de vuilnisbak, en dat is zonde. Zo zijn de bladeren van je bloemkool een heel lekker tussendoortje als je ze met wat olijfolie, peper & zout roostert in de oven. Dit hebben de leerlingen niet gedaan, wel maakten we een zoete aardappel wortelsoep. Als extra smaakmaker toverden we het loof van wortel om tot een pesto. Een verrassende smaakbom met onder andere basilicum, kardemon en pecannoten. Dat je gft een stuk minder vol zit is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.
Ook werd er een heerlijke chocomousse gemaakt. In plaats van eiwit, gebruikten we het vocht van kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd. Zelfs de leerlingen die aan het begin zeer kritisch waren, konden het beamen, je proeft het verschil niet!
De leerlingen stonden heel sceptisch tegenover het gebruik van deze producten. ‘Kikkererwtenvocht, excuseer?’ Maar aan het einde konden ze alleen maar beamen: je proeft het verschil niet!
Benieuwd naar de recepten van al dat lekkers? Bekijk hier de pdf...