De Mozaïek is een basisschool in Gent die zich al langer inzet rond voeding en de gezondheid van haar leerlingen, waarvan velen uit een kwetsbare omgeving komen. Toch wou de school hier nog een stapje verder in gaan en gezonde voeding verder integreren in het schoolleven. Ze ging aan de slag met onze GoodFood@School-begeleiding en hier kwamen enkele mooie en inspirerende acties uit voort. Neem gerust eens een kijkje:
Goed eten op school is van cruciaal belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, een gezondere levensstijl en een beter welzijn. Bovendien draagt het bij aan gelijke (onderwijs)kansen. Dat De Mozaïek het thema zo hoog op de agenda zet, is dus ronduit heerlijk om te zien. De school had al een werkgroep ‘gezondheid’, wat een vlotte start van onze begeleiding garandeerde. Zo werd De Mozaïek al snel een schoolvoorbeeld als het op goed eten op school aankomt.
Eén van de opvallendste initiatieven is het ‘soephelden’-project. Hoewel er op de school al gratis soep werd aangeboden door de keuken van het klooster van de Zusters van Liefde, werd deze vaak niet gegeten – en zelfs niet geproefd – door de leerlingen. Daar wou de werkgroep iets aan doen. Ze introduceerden ‘soephelden’ die, gehuld in capes, door de refter trekken om de soep op te pimpen met croutons, peterselie, kaas, etc. Een hele hoop kruiden komen trouwens uit de eigen schoolmoestuin, van ‘farm to fork’ gesproken. De Mozaïek merkte al snel dat deze ludieke actie de nodige interesse wekte bij de leerlingen en hen aanmoedigde om de soep toch eens te proeven. En zien eten, doet eten!
Vanuit het ‘Lekkers Op School’-project is er tijdens de middag al een aanvullend aanbod voor de kleuters bestaande uit groentjes, noten, etc. De school wilde dit initiatief graag uitbreiden naar de lagere school en lanceerde daarom het ‘groentewinkeltje’. Dit winkeltje opent steevast in de ochtend voor een lang weekend of vakantie en ouders kunnen er samen met hun kinderen allerlei gezonde snacks uitkiezen om de brooddoos aan te vullen: gesneden komkommers, tomaatjes, wortels, olijven, noten, etc.
Dit is niet enkel een mooi initiatief om het aanbod te verrijken, maar bovendien ook een heel waardevol moment om in contact te komen met ouders en in gesprek te gaan over het belang van een gezonde brooddoos. De school merkt ondertussen dat ouders deze suggesties ter harte nemen, want steeds vaker duiken er gesneden groentjes op in de brooddozen van leerlingen.
Ook het schoolfeest werd onder handen genomen. In plaats van de doorgaans suikerrijke snacks en frisdranken, besloot De Mozaïek om het voortaan anders aan te pakken: lekker fruit (druiven, watermeloen, bessen, etc.), geen frisdrank meer maar wel ‘gepimpt’ water, ouders konden genieten van zelfgemaakte taarten waarin gezonde ingrediënten zoals courgette werden verwerkt in plaats van boter, couscoussalades, etc. Ouders mochten ook zelf iets klaarmaken en meenemen. Niet meteen allemaal even gezond, maar er was alvast een mooie mix van gezonde en iets minder gezonde opties, wat al een flinke stap in de juiste richting is.
Dankzij de opstart van het ‘Brood(doos)nodig’-project beschikt De Mozaïek over de nodige middelen om in te zetten op een gezond ontbijt voor de leerlingen. Leerkrachten vullen ‘s ochtends een mandje met allerlei ontbijtproducten en delen dit vervolgens uit in de klas aan het begin van de dag. Het aanbod bestaat o.a. uit droge koekjes, beschuiten, maïswafels, noten, rozijnen, fruit en mueslirepen. Allemaal zaken die lang bewaren, zodat de school niet elke week naar de winkel hoeft te gaan.
De ontbijtmandjes bieden alle leerlingen de mogelijkheid om hun dag te beginnen met een voedzaam ontbijt, iets wat extra belangrijk is voor kinderen uit een kwetsbare omgeving.
Met deze initiatieven heeft De Mozaïek het thema voeding duidelijk op de kaart gezet! Het succes van de acties laat zien hoe relatief kleine ingrepen grote veranderingen kunnen teweegbrengen in de eetgewoonten van kinderen én die van hun ouders.