Goed eten voor steden

Duurzame schoolmaaltijden in de strijd tegen voedselverspilling

October 16, 2024
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

In Lyon is een groene revolutie gaande – eentje die zowel de borden van leerlingen als de toekomst van onze planeet raakt. De stad in hartje Frankrijk is net als Rikolto een partner in het Europese SchoolFood4Change-project en laat zien dat ze een waar schoolvoorbeeld vormen voor onze ‘Whole School Food Approach’. De scholen worden er immers actief betrokken in een ambitieus plan van de stad voor meer duurzaamheid en minder voedselverspilling. En Lyon ziet de toekomst groots, lees gerust even verder.

Collega’s Annelies, Femke en Katharina zakten vorige week af naar Praag voor de General Assembly van SchoolFood4Change, een consortium van 12 Europese landen die samen werk maken van gezonde, duurzame schoolvoeding. Alle partners kregen er de kans om hun werk rond goed eten op school voor te stellen en tonnen inspiratie op te doen bij elkaar. Wij hadden het – what else? – over onze Whole School Food Approach, een integrale aanpak voor goed eten op school.

We verzamelden voor de gelegenheid de meest inspirerende best practices van alle partners. Die delen we dan ook graag met jullie, want ik moet zeggen: ze zijn stuk voor stuk de moeite! Deze maand zoom ik graag wat dieper in op Lyon, waar ze de strijd aangaan met voedselverspilling op school in samenwerking met de lokale gemeenschap. Als inspiratie kan dat tellen!

Duurzaamheid begint bij de lunch

Lyon heeft zich de afgelopen jaren steeds meer gericht op de verduurzaming van haar scholen. Een belangrijk onderdeel hiervan is minder voedselverspilling en -verlies en het verwerken van organisch afval. Afgelopen schooljaar recycleerden zo al 70% van de schoolrestaurants hun voedselafval. Toch is dit nog maar het begin: tegen 2026 wil de stad dit uitbreiden naar alle 209 scholen. Doel? Alle voedselresten een tweede leven geven.

Het unieke aan dit project is de grote betrokkenheid van de leerlingen, die een actieve rol spelen in het recycleren van de voedselresten. Ze zijn zelf verantwoordelijkheid voor het correct scheiden van hun afval, dat later op de dag dan wordt opgehaald door een lokale partner en tot compost wordt verwerkt. Dat brengt niet alleen een educatief aspect met zich mee, maar zorgt er ook voor dat de leerlingen het belang van duurzaamheid van jongs af aan leren waarderen.

Maar de inspanningen van de stad gaan verder dan recycleren. Scholen in de stad werken samen met voedselbanken zoals ‘Restos du Coeur’ om voedseloverschotten te doneren. Afgelopen schooljaar werd er zo maar liefst 16 ton voedsel gered en geschonken aan de meest kwetsbaren in de samenleving. Het principe van voedselherverdeling is dan misschien eenvoudig, de impact is énorm.

Onderwijs als motor voor verandering

Lyon laat zien dat duurzaamheid en onderwijs hand in hand gaan. Door leerlingen actief te betrekken, wordt duurzaamheid tastbaarder gemaakt – in de klas én buiten de schoolpoort. Duurzaamheid wordt hier niet zomaar gezien als een extra lesonderdeel, maar als een integraal aspect van het schoolleven. De leerlingen leren niet alleen over voeding, maar ervaren ook hoe ze zelf een verschil kunnen maken in hun eigen omgeving.

Lyon’s best practice sluit dan ook naadloos aan bij de bredere doelstellingen van de ‘Whole School Food Approach’. Het laat zien dat verandering mogelijk is wanneer scholen, lokale overheden en gemeenschappen samenwerken. Dat kleine acties kunnen uitgroeien tot een inspirerend voorbeeld. En dat een duurzamere toekomst begint op school, op ons bord.

Dummy image

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws