Voor velen lijkt het een droomjob, een hele dag koffie slurpen. Triyono voert zijn taak als "koffieproever" dan ook met hart en ziel uit. Door middel van proeftesten moet hij verzekeren dat de koffiebonen, die zijn coöperatie teelt, een consistente en uitzonderlijke kwaliteit blijven aanhouden. In 2012 verdiende Triyono zijn brood door groenten en kippen te verkopen. Vandaag is hij voorzitter van de Barokah Coöperatie, een bekroonde koffieboerenorganisatie met 320 leden in Kerinci, in de Indonesische provincie Jambi.
"Voor mij is kennis het belangrijkste. De rest volgt wel. Ik wilde meedoen aan het Rikolto koffieprogramma omdat ik wil leren."
Wie met Triyono heeft gewerkt, weet dat hij een man is om rekening mee te houden. Voordat hij zich samen met Rikolto aan koffie waagde, begon Triyono zijn reis in de landbouwsector als tuinbouwer.
In de tuinbouw moest ik planten, oogsten en opnieuw planten. Maar met koffie hoef ik maar één keer te planten en pluk ik elke twee weken de vruchten. Koffiebomen hebben ook weinig nood aan pesticiden, die schadelijk zijn voor het milieu," zegt Triyono.
Met het oog op een stabielere bron van inkomsten begon Triyono zijn focus te verleggen van tuinbouw naar koffie. Via Rikolto leerde Triyono over de verwerking en vermarkting van koffie. Zo begon hij de mogelijkheden van koffie in Kerinci verder te verkennen.
Sinds de oprichting in juni 2017 is de Barokah Coöperatie onder leiding van Triyono exponentieel gegroeid. Rikolto heeft de leden van de Barokah Coöperatie ondersteund door middel van verschillende capaciteitsopbouwende activiteiten, waaronder koffieteelt en -verwerking, duurzame landbouwpraktijken, evenals het verbeteren van hun bedrijfscapaciteiten en het uitbreiden van hun markttoegang.
In het eerste jaar won de Barokah Coöperatie de eerste plaats op de Indonesische Competitie voor Specialiteitskoffie in Jakarta. In 2018 wonnen ze de tweede plaats op dezelfde wedstrijd en werden ze door de Indonesische ambassade in Hanoi, Vietnam, uitgenodigd voor een koffiebeurs. De Barokah Coöperatie ontving ook de Bronzen Gourmet op de Salon International de l'Agroalimentaire (SIAL) tentoonstelling in Parijs.
Naast de voortdurende productie van bekroonde koffie, kon de Barokah Coöperatie in juli 2020 - door de samenwerking tussen Rikolto, overheidsinstellingen, de privésector en financiële instellingen - rechtstreeks 15,9 ton Arabica Specialty koffie exporteren naar Sucafina Specialty in Antwerpen, België. Deze maand zal de Barokah Coöperatie nog eens 9,1 ton koffiebonen verschepen naar Sucafina, Australië.
"In minder dan zes maanden nadat ik hem had ontmoet, ging ik terug naar Kerinci en zag dat Triyono al een koffieverwerkingsinstallatie in zijn achtertuin had gebouwd. Andere boeren doen daar soms jaren over. Ik realiseerde me al snel dat hij de kracht en het potentieel heeft."
Dankzij het groeiende succes van Barokah is Triyono een inspiratiebron geworden voor veel jonge boeren in de koffiesector. Naar aanleiding van de Internationale Jeugddag werd hij uitgenodigd om te spreken tijdens een online seminarie van het Jambi Agricultural Training Center van het Ministerie van Landbouw, om zijn ervaring te delen over hoe jonge boeren en organisaties de internationale koffiemarkt kunnen overwinnen.
Het was Triyono's ondernemersgeest, zijn wens om te blijven leren en het vermogen om zijn kennis en vertrouwen te delen met andere boeren, die de specialiteitskoffie van de Barokah Coöperatie bekend hebben gemaakt in heel Indonesië en daarbuiten. Voor Triyono is het niet voldoende om zaken te doen zoals gewoonlijk. Hij blijft toegevoegde waarden aan de Kerinci Arabica Specialty koffie brengen door middel van innovatieve verwerkingsmethoden en duurzame praktijken.
Op de vraag naar zijn motivatie zei Triyono enthousiast: "Het gaat niet alleen om gewone koffie. In de toekomst zullen meer mensen op zoek gaan naar hoogwaardige, duurzaam geproduceerde koffie. Dat vraagt om innovatie, en jongeren zijn de belangrijkste spelers om dit te realiseren. Als wij het niet zijn, wie dan wel?"
"Het gaat niet alleen om gewone koffie. In de toekomst zullen meer mensen op zoek gaan naar hoogwaardige, duurzaam geproduceerde koffie. Dat vraagt om innovatie, en jongeren zijn de belangrijkste spelers om dit te realiseren. Als wij het niet zijn, wie dan wel?" - Triyono
Het verhaal van Triyono motiveert ons om de talenten van jonge boeren te blijven ondersteunen. Zij zijn de drijvende kracht om de voedselzekerheid voor iedereen in de toekomst te garanderen. Door kennis en ondersteuning kunnen millennials een zinvolle bijdrage leveren aan het vormgeven van een duurzamer voedselsysteem.