Goed eten voor steden

Nog werk in de winkel: consumenten willen dat duurzaam consumeren vooral makkelijker wordt

October 18, 2018
No items found.

Consumenten vinden dat supermarkten de verantwoordelijkheid hebben om hen te informeren over hun aankopen en om het aanbod duurzamer te maken, maar indien dat een meerkost inhoudt, zal lang niet iedereen bereid zijn deze te betalen. Dat blijkt uit een enquête die Test Aankoop hield voor het consumentenplatform Ik ben meer dan mijn kassaticket.

Bevraging

Eind september hield Test Aankoop een enquête bij 1.144 consumenten van alle leeftijden, regio’s en opleidingsniveaus over de duurzaamheid van producten in de supermarkt. In de bevraging gaat 71% van de respondenten akkoord met de uitspraak dat supermarkten consumenten moet informeren over de ecologische voetafdruk van hun producten.

“Het is bemoedigend om te zien dat consumenten aangeven nood te hebben aan informatie over de duurzaamheid van producten om zo hun keuzes mee te sturen”, zegt Ivo Mechels, CEO van Test Aankoop. “Rond gezondheid heb je nu de nutri-score. Een dergelijk systeem moet ook mogelijk zijn om de ecologische impact van een product aan te geven. Net als bij de nutri-score, kunnen supermarkten het voortouw nemen om de introductie ervan te realiseren.”

Eco-taks

Test Aankoop peilde eveneens of consumenten zelf bereid zijn om een soort ‘eco-taks’ te betalen op producten met een grote ecologische impact. 38% van de bevraagden stemt in met zo'n taks, maar 44% toont zich geen voorstander.

“Als we correcte prijzen willen, betekent dat ook dat we vervuiling mee in de prijs moeten verrekenen”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto (Vredeseilanden). ‘Duurzaamheid’ is momenteel een prikkel om producten duurder te maken, maar als je erin slaagt om dit uit de niche te halen, hoeft duurzaamheid niet duur te zijn. Met hun schaal en efficiënte logistiek zijn supermarkten daarbij een bondgenoot", voegt hij eraan toe.

Een duurzame supermarkt?

Een ander punt waar de supermarkt, volgens de consument, tekort komt, is de duurzaamheid van het aanbod. Slechts 24% van de leden van het consumentenpanel stellen dat er geloofwaardige inspanningen worden geleverd door de supermarkten om hun aanbod duurzamer te maken, terwijl 39% van de respondenten vinden dat er meer inspanningen geleverd dienen te worden.

“Uit onze ervaring met Ik ben meer dan mijn kassaticket weten we dat supermarkten vandaag al meer doen dan consumenten weten. Je merkt dat supermarkten die ambities en inspanningen dus niet altijd geloofwaardig gecommuniceerd krijgen. Volgens ons zit hier een potentieel voor supermarkten om consumenten nauwer te betrekken in een dialoog rond dit soort thema’s. Met het platform van Ik ben meer dan mijn kassaticket, kunnen we daar zeker aan bijdragen”, zegt Jelle Goossens van Rikolto.

Dummy image

8 initiatiefnemers, 1 doel

Ik ben meer dan mijn kassaticket is een initiatief van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV Vrouwen met Vaart, Femma, Gezinsbond, Landelijke Gilden en Test Aankoop. De mensen achter de parent blog Maison Slash zijn partner in crime om de wens van veel mensen waar te maken: dat duurzaam de makkelijkste keuze wordt in de supermarkt.

Bezoek de site
No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws