Goed eten voor steden

Gezonde eetcultuur op school en voedselveiligheid 101

December 6, 2023
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

Op 29 november verzamelden we met een heleboel scholen in Leuven voor de Onderwijsliving rond een gezonde eetcultuur op school - dat het énorm leerrijk was! Voedingsdeskundige Rolinde Demeyer gaf heel wat handige tips mee. In een sessie van het Voedselagentschap (FAVV) leerden we bij over voedselveiligheid op school. Afsluiten deden we op basisschool Sancta Maria Leuven, waar er druk ervaringen werden uitgewisseld over goed eten op school op een toegankelijke manier. Het werd zo een leerrijke en inspirerende dag.

Stad Leuven organiseert regelmatig een onderwijsliving rond actuele thema's binnen de schoolpoorten. Deze keer op de agenda? Een gezonde eetcultuur op school. Een thema waar we bij Rikolto al langer werk van maken met ons programma rond 'goed eten op school' en als Belgische partner binnen het Europese SchoolFood4Change-project. Samen met heel wat geïnteresseerde leerkrachten en directieleden trokken we daarom naar de Bib van Leuven, waar we niet enkel konden luisteren naar hoe de scholen dit ervaren maar we zelf ook enorm veel konden bijleren.

Diëtiste en experte kindervoeding Rolinde Demeyer nam ons mee in een sessie rond een gezonde eetcultuur op school. Zij maakte al meteen duidelijk dat eten meer is dan gewoon eten, het heeft immers ook te maken met jouw relatie met eten, wat en waar je het eet en met wie. Belangrijk is dat de school een gezonde eetcultuur ondersteunt door het thema voeding op te nemen in de lessen. Wat ze leren, moeten de leerlingen ook in de praktijk kunnen zien en toepassen: in de klas, in de refter en op de speelplaats. Als ze enkel horen maar niet doen, dan kunnen ze de gezondheidseffecten op lange termijn immers niet bevatten. Rolinde eindigde de sessie met enkel handige tips:

  • Splits voeding niet op in twee categorieën. (bv. 'goed' en 'slecht')
  • Benoem producten correct, zodat kinderen weten wat ze eten.
  • Stimuleer nieuwsgierigheid.
  • Laat kinderen enkel eten wat ze willen eten. Uiteraard wordt proeven aangemoedigd en moeten kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, maar als ze geen honger meer hebben of iets echt niet lusten, is het beter om hen gewoon naar hun lichaam te laten luisteren.

Daarna was het tijd voor een sessie rond voedselveiligheid van de FAVV. Soep op de middag, fruit als tussendoortje, een wafelenbak ... allemaal heel erg lekker, maar daar zijn natuurlijk wel wat regels aan verbonden. Net als de scholen leerden we heel wat bij over wat mag en niet mag. Maak je op regelmatige basis soep klaar, dan heb je een toelating nodig - net als voor dranken trouwens. Voor didactisch koken heb je dan weer niks nodig. Organiseer je op jouw school niet meer dan 5 evenementen per jaar waarbij eten wordt verkocht, dan kan dit ook zonder toelating - denk aan een pannenkoekenbak, mosselfeest of de typische schoolfeesten. Wil je een toelating, dan moet je keuken natuurlijk wel goed in orde zijn. Ook aan allergenen werd flink wat aandacht besteed in de sessie, aangezien heel wat kinderen met verschillende allergieën kampen. Veel informatie, maar wel heel erg boeiend allemaal!

Tot slot trokken we met z'n allen naar basisschool Sancta Maria, op loopafstand van de Bib dus ideaal om even de benen te strekken voor het laatste deel van de Onderwijsliving. De aanwezige scholen vertelden honderduit over hoe zij met voeding op hun school aan de slag gaan en hoe ze hun best doen om dit ook toegankelijk te maken voor alle leerlingen. Er werden druk ervaringen uitgewisseld en de scholen kregen zo de kans om inspiratie op te doen van elkaar.

Dummy image

No items found.
No items found.

Iedereen vertrok huiswaarts met een rugzak vol nieuwe kennis en ideeën om goed eten op school weer wat weer op het menu te zetten. En als er iets is wat ook wij zeker onthouden van deze dag: 'goed eten op school' is duidelijk een thema dat leeft, binnen én buiten de schoolpoorten.

De Rhetoric discussie-widget is beschikbaar op Rikolto dankzij financiële steun van EIT Food.

Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws