Hoe kunnen we in de stad samen bouwen aan goed eten op school voor elk kind? Die vraag stond centraal tijdens onze Open Voedselraad in Antwerpen. Samen met enkele organisaties, scholen, ouders en een hoop enthousiastelingen zetten we een hele avond lang goed eten op het menu. Het werd een avond boordevol boeiende uitwisseling en inspirerende verhalen, een kort verslag.
Goed eten is van levensbelang voor iedereen, zeker voor opgroeiende kinderen. Wie van jongs af aan een gezond en evenwichtig eetpatroon heeft, staat zowel fysiek als mentaal sterker in het leven. Talrijke onderzoeken tonen aan dat een welgevoed kind zich niet enkel gelukkiger voelt, maar zich ook veel beter kan concentreren en betere schoolprestaties behaalt.
Toch groeien niet alle kinderen op in een gezin met voldoende toegang tot gezond en duurzaam voedsel. Bij anderen ontbreekt dan weer de kennis hierover. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen om hier verandering in te brengen. Hoe zorgen we er samen voor dat alle kinderen ‘goed eten’, op school en thuis?
Tijd dus om samen dieper in het thema te duiken. Collega Leen verwelkomde iedereen met veel enthousiasme en schetste kort het verloop van onze avond en, uiteraard, het belang van goed eten op school. In ons interactief panelgesprek verzamelden we vervolgens antwoorden op de volgende vragen: wat kan je doen als school? Hoe ondersteunt het beleid ons? Welke rol kunnen de boeren en andere leveranciers spelen?
"Het is belangrijk dat ook in secundaire scholen aandacht wordt geschonken aan goed eten op school. Vaak stoppen de initiatieven als ze 12 jaar zijn, terwijl leerlingen dan nog in volle ontwikkeling zijn. Iedereen heeft recht op gezonde voeding en daarin moet de overheid zeker ondersteuning bieden."
Stefanie Campaert (Stad Antwerpen) zorgde voor de beleidsinsteek. Ze vertelde meer over het Smakelijke School-project, dat maar liefst 115 Antwerpse scholen via opstartsubsidies ondersteunt om rond gezonde voeding te werken. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om verbintenissen aan te gaan met lokale winkels en producenten om zo de korte keten te ondersteunen. Eén van die Smakelijke School-projecten werd voorgesteld door Patrick Verschueren (GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen). Hij vertelde met veel trots over de gezonde automaat op hun school, een project waar Rikolto trouwens ook bij betrokken is. “Het is belangrijk dat ook in secundaire scholen aandacht wordt geschonken aan goed eten op school. Vaak stoppen de initiatieven als ze 12 jaar zijn, terwijl leerlingen dan nog in volle ontwikkeling zijn. Iedereen heeft recht op gezonde voeding en daarin moet de overheid zeker ondersteuning bieden”, aldus Patrick.
Elke Swift (PAKT Antwerpen, Volle Grond) bracht perspectief vanuit de boeren en producenten. Zij liet de aanwezigen zien dat groen in de stad niet alleen kan, maar de buurt ook in verbinding brengt. Ze vatte het mooi samen: “Goed eten is zoveel meer dan het aanbod alleen, het is ook het samen zijn met anderen en gezelligheid.” Uiteraard kon, tot slot, onze ‘Whole School Food Approach’ niet ontbreken in dit panelgesprek. Collega Annelies beschreef hoe zo’n allesomvattende aanpak voor goed eten op school in z’n werk gaat en bracht en passant enkele mooie voorbeelden mee uit verschillende Europese partnersteden.
Genoeg geluisterd! We schoven met z’n allen aan tafel voor een heerlijk plantaardig diner en vlogen vervolgens met hernieuwde motivatie in enkele concrete ideeën en praktijkvoorbeelden. De aanwezigen brainstormden in kleine groepjes voluit over wat zij kunnen doen om bij te dragen aan goed eten op school. Van schoolmoestuintjes met vijvers en boerderijdieren, kookworkshops, en voedselbossen tot soep van groenteoverschotten en vegetarische maaltijden, aan inspiratie geen gebrek!
“Goed eten is zoveel meer dan het aanbod alleen, het is ook het samen zijn met anderen en gezelligheid.”
Wat zou de eerste maatregel zijn die jij zou nemen om ‘goed eten op school’ sterker uit te bouwen moest je schepen worden in oktober? Met deze ietwat stoute vraag sloten we de zeer boeiende avond af. Een vraag waarop dan wel niet zo eenvoudig een rechtlijnig antwoord kan worden geformuleerd, maar die wel stevig stof tot nadenken vormt. Wij keren huiswaarts met heel wat nieuwe ideeën en enthousiasme, voor herhaling vatbaar!
Bedankt aan de aanwezige organisaties om erbij te zijn en zoveel interessante perspectieven te bieden: Stad Antwerpen, PAKT Antwerpen, Volle Grond, GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, Buurtwerk Posthof vzw, Commons Lab vzw, Fundament 2060, RURANT vzw, SAAMO, Wervel vzw, Catering Elvis.