Tijdens de Week Voor Goed Eten zetten we in België én in de rest van de wereld het recht op goed eten in de kijker, samen met de mensen die er elke dag werk van maken. Dan doen we niet alleen op plekken als Leuven, Antwerpen of Gent. Ook in Arusha (Tanzania) en Hanoi (Vietnam) gaan ze aan de slag.
In Tanzania zijn alle ogen gericht op. het einde van de Week Voor Goed Eten. Tijdens de Good Food Dialogue zullen boeren, marktkramers, ambtenaren en politici ideeën evalueren om de voedselveiligheid op de markten te verbeteren. Daarvoor wordt ook een wedstrijd gelanceerd die op zoek gaat naar het beste bedrijfsmodel voor voedselveilige marktkramen.
Het initiatief komt er na een alarmerend onderzoek dat Rikolto in 2021 uitvoerde op verschillende markten. “Daarbij ontdekten we aanzienlijke verontreinigingen zoals E. coli en Salmonella in de verkochte voeding”, vertelt Hilda Okoth van Rikolto. “Daarnaast werden in verschillende voedingsmiddelen loodniveaus gemeten die vijf keer hoger lagen dan de aanbevolen normen.”
Als antwoord op de desastreuze resultaten, richtte Rikolto met haar partners het participatief voedselveiligheidsysteem op. Dat is gebaseerd op wereldwijde normen rond goede landbouwpraktijken, maar kijkt verder dan de boerderij. “Van de boer tot de verkoper geven we ondersteuning om strikte normen toe te passen rond verpakking, transport en hygiëne," legt Hilda Okoth uit, “want iedereen heeft recht op veilig voedsel.”
Met de Good Food Dialogue en de wedstrijd wil men nu de beste voorbeelden identificeren en opschalen naar alle markten. "Zo verbeteren we de marktinfrastructuur structureel en creëren we een hygiënische omgeving voor iedereen.”
Gezonde en duurzame voeding, vandaag en in de toekomst: dat is waar Rikolto voor gaat. Daarom helpen we boeren beter produceren en coachen we boerenorganisaties tot sterke zakenpartners. Daarom smeden we eerlijke handelsrelaties. Daarom zorgen we dat ook kwetsbare consumenten toegang krijgen tot goed eten. Want goed eten is een recht.
In Vietnam valt de Week Voor Goed Eten samen met het Vietnamese nieuwjaar, Tet. Daarom lanceert de Yen Hoa-school in Vietnam, in samenwerking met Rikolto, de wedstrijd ‘Healthy Salad, Tet is carefree’. Welk leerlingenteam maakt de gezondste en lekkerste salade?
Goed eten op school werd een hot topic na een enquête van het centrum voor milieu en ontwikkeling in 2021 bij 1.039 leerlingen op 13 middelbare scholen. 60% van de leerlingen wilde meer en praktijkgericht leren over voeding. 74 % van de leerlingen vroeg ook meer inspraak bij beslissingen over voeding op hun school.
Daarop lanceerde Rikolto in oktober 2022 een proefproject rond goed eten in twee pilootscholen: Nam Trung Yen en Yen Hoa. “Onze activiteiten richten zich op leerlingen van 12 tot 15 jaar en betrekken ook ouders en leerkrachten om hun kennis over te brengen”, zegt Nguyen Thi Ban, adjunct-directeur van de Yen Hoa-school. “Zo ontwikkelen leerlingen zelf gezonde eetgewoonten en beslissen ze mee over het voedingsaanbod op school. De uitdaging is nu om gezonde menu’s te ontwikkelen tegen een betaalbare prijs.”
Het resultaat van de samenwerking wordt gevierd met de kookwedstrijd: 'Healthy Salad, Tet is Carefree'. Daarbij zullen leeringen hun opgedane kennis nodig hebben. Naast smaak beoordeelt de jury hoe ze voedselverspilling vermijden, hygiëne respecteren en milieuvriendelijk geteelde groenten gebruiken. Dat laatste is immers problematisch in Vietnam, door het overmatige gebruik van pesticiden in de landbouw.
Rikolto werkt daarom samen met lokale overheden om een participatief garantiesysteem op te zetten op maat van de boerenfamilies in de regio die groenten en fruit produceren. Een succes, want het systeem wordt vandaag erkend door de provinciale overheden van Hanoi, Vinh Phuc, Ha Nam en Da Nang als officieel certificatiesysteem.